Àrea col·legiats

Àrea premsa

INFORME ANUAL DEL COL•LEGI OFICIAL DE JOIERS, D’ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA, JORGC - 2010

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDF

  

 

INFORME ANUAL DEL COL·LEGI OFICIAL DE JOIERS, D'ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA, JORGC - 2010

APARTAT DE SEGURETAT

ELS DELICTES CONTRA EL SECTOR JOIER A CATALUNYA AUGMENTEN UN 30% DURANT EL 2010

Amb l'objectiu d'atenuar aquesta tendència delictiva que es repeteix els últims anys, el JORGC i els Mossos d'Esquadra desenvolupen una eina d'alerta avançada, que ha entrat en funcionament l'any 2011

L'informe del Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) sobre sinistralitat al sector a Catalunya durant l'any 2010 conclou que el número de delictes va augmentar un 30% respecte a 2009, passant de 254 delictes (2009) a un total de 329 (2010).  Aquestes xifres confirmen la tendència creixent d'atacs contra el sector, que va tenir un greu repunt l'any 2008, amb un augment del 120% respecte l'any anterior i que va no es va reduir, sinó que va augmentar un 8% l'any 2009.

Les detencions no s'estan mostrant prou dissuasòries, donat l'augment constant de delictes i és per això que s'adopten mesures d'aquest tipus. L'any 2010 es van registrar unes 100 detencions de màfies i bandes que havien delinquit contra el sector (60 l'any 2009). Tot i així, els delictes continuen augmentant. És per això que el JORGC continua reclamant un canvi del marc legislatiu, una reclamació històrica del Col·legi, que segueix sense tenir resposta per part de l'Administració.

 

Més delictes i menys establiments

L'any 2010 es van registrar un total de 329 delictes contra el sector joier, un 30% més que l'any anterior (254). En l'anàlisi de la situació s'ha de tenir en compte que durant l'últim any s'ha reduït el nombre d'establiments pertanyents al sector, per la qual cosa el promig d'actes violents per establiment seria encara major respecte el 2009.

 

Les xifres són alarmants i mostren dades com aquestes: Cada setmana, 6 joieries i rellotgeries pateixen un atac. En un any, 1,5 de cada 10 firmes catalanes ha estat assaltada.

 

Resulta molt preocupant el gran augment d'atracaments, robatoris amb violència i intimidació (en un 69%). Un 30% dels delictes contra el sector corresponen a aquest tipus. El JORGC considera especialment perillós aquest fet, que mira de contrarestar juntament amb els Mossos d'Esquadra amb mesures com l'alerta avançada comentada anteriorment. L'únic tipus de delicte contra el sector que ha disminuït durant l'any 2010 va ser l'atac a representants i transports, que ha vist reduït a 13 el nombre d'assalts (23 atacs l'any passat).

 

Les dades posen un cop més de manifest l'empitjorament de la situació d'inseguretat que ve patint el sector. El JORGC torna a reclamar a l'Estat un marc jurídic que acabi produint una reducció real de delictes i una atenció pels drets i perjudicis a les víctimes, així que en cas que no siguin reparats pel condemnat, ho faci l'Administració solidàriament.

 

El JORGC atribueix l'augment de delinqüència a l'actual redacció del Codi Penal, massa garantista pel delinqüent i que deixa en una posició de feblesa a la víctima. En la majoria dels delictes no es produeix una reparació del dany per part del delinqüent que acaba declarant-se insolvent i queda en llibertat immeditadament o amb compliments que no exhaureixen la imposició, sense en cap cas reparar el dany.

 

En tot cas, es continua treballant per prevenir la comissió de delictes amb els Mossos d'Esquadra, amb els que durant tot l'any 2010 i principis del 2011 s'ha col·laborat de forma intensa.

 

INFORME ANUAL DEL COL·LEGI OFICIAL DE JOIERS, D'ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA, JORGC - 2011

 

APARTAT D'ECONOMIA

 

EL 80% D'ESTABLIMENTS DE JOIERIA I RELLOTGERIA CATALANS REGISTREN PÈRDUES AL 2010

 

Ni tant sols la campanya de Nadal-Reis millora la situació, amb pèrdues del 16 - 18 % de les vendes respecte a la campanya del 2009

 

Tot i la situació de crisis del mercat domèstic, l'exportació presenta al 2010 una xifra rècord als darrers anys, amb un creixement del 49%

 

El sector de la joieria i rellotgeria a Catalunya va facturar l'any 2010 per valor de 437 milions d'euros, un 13% menys que al 2009, segons xifres del Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC). La caiguda ha esta generalitzada a tot el sector, amb pèrdues registrades al 80% d'establiments de joieria i rellotgeria. La baixada de vendes ha estat dramàtica per a més de la meitat dels negocis, amb una caiguda al 2010 de més del 20%.

 

Aquest any ni tant sols la campanya de Nadal-Reis ha servit per desaccelerar la davallada, amb pèrdues durant aquest període del 16-18 % de les vendes, en comparació amb la campanya de Nadal-Reis de l'any 2009.

 

El 2010 es el tercer any consecutiu de crisi pel sector, amb una caiguda acumulada des de finals del 2008 del 40%. Així i tot les previsions del JORGC per a l'exercici 2011 son d'estabilització amb una lleugera caiguda del 3 al 5% de les vendes, que suposaria aproximadament un valor de 420 milions d'euros.

 

Aquest marc de situació de crisis en que es troba el sector es tradueix en la pèrdua de llocs de treball: un 25% dels establiments ha disminuït plantilla, la qual cosa ha significat la destrucció durant l'any 2010 de 1.000 llocs de treball directes. En base a les xifres registrades pel JORGC des de l'any 2009 i fins al passat 2010, s'han perdut a Catalunya 2.000 llocs de treball i un 30% dels comerços de joieria i rellotgeria ha hagut de tancar.

 

El sector observa una tendència gradual de concentració cap al gran comerç i les cadenes (facturació superior a 600.000 €/any), que han patit una caiguda moderada aquest any, del 6%;  els establiments petits tradicionals (60.000 € de facturació en promig), aguanten menys la pressió i han caigut un 24%.

 

Tot i la situació de crisis del mercat domèstic, l'exportació presenta al 2010 una xifra rècord als darrers anys, amb un creixement del 49%. La internacionalització es presenta com una via d'escapament per a les empreses del sector. Aquest any també es recuperen les importacions, en joieria, rellotgeria i matèries primeres, però sense assolir encara el nivell del 2008.

 

L'encariment de l'or, un clar impacte en el consumidor final

L'any 2010 el preu de l'or pujà un 36% (en €), amb respecte a la taxació per unça durant el 2009. Les causes principals es troben en: l'estancament de l'oferta (+ 2%) respecte al creixement de la demanda  (+ 9%); la pressió de la demanda de joieria als mercats emergents com Xina i Índia (que representa un 51% de la demanda mundial d'or per a joieria i inversió); el canvi de rol que han patit els bancs centrals que passen, per primer cop en 21 anys, de ser venedors nets d'or a compradors; així com per la continuada demanda d'or com a inversió que continua tan alta com al 2009 (52 miliards de USD), establint l'or com a refugi per a el inversor particular.

 

Pautes de consum a la baixa. Continua caient la despesa mitjana

Aquest any resulta alarmant la forta caiguda de la despesa mitjana de compra en cada visita, que es situa al - 40%, amb un valor mig de compra de 103 €. Durant l'any 2010 només un terç dels consumidors catalans gastaren més de 100 € en una visita a una joieria o rellotgeria.

 

S'ha registrat un fort descens de la compra de joies d'or respecte a peces de plata, probablement com a efecte directe de l'encariment del preu de l'or. Igualment 9 de cada 10 establiments manifesten la tendència apunta a adquirir peces més econòmiques, de menors mesures i en menys quantitat, per  cada visita realitzada.

 

Així mateix el JORGC apunta que la llarga durada de la situació de crisis està provocant que la marca perdi rellevància en la decisió de compra, i que el consumidor prioritzi al procés de compra la recerca de productes més econòmics.

 

Creix la compra-venda d'or de segona mà

Tot i que un 86% de les joieries afirma no fer compra-venda d'or, el restant 14% que ho fa s'ha doblat en els darrers dos anys. Actualment en aquestes joieries al voltant del 20% dels ingressos s'obtenen d'aquest servei.  El gran volum de compra-venda del consumidor es fa no a través de joieries, sinó d'establiments especialitzats únicament en aquesta funció. Aquest tipus de negoci, que ja supera els 450 establiments, ha proliferat degut a la situació de crisis actual i a l'augment del preu de l'or.

 

Nou servei del JORGC. Cotització de l'or en temps real

Aquest 2011 el JORGC presenta al seu renovat espai web un innovador apartat que permet tenir accés a la cotització actualitzada diàriament d'or i metalls preciosos, així com a la seva corresponent conversió al dolar.

Més informació a: http://www.jorgc.org

 

 

Barcelona, 3 de març de 2011

 

 

Per a més informació de premsa:
INTERPROFIT
Nerea Idoeta/Carlos Fernández

( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )

( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )

Telèfon: 93 467 02 32