Àrea col·legiats

Àrea premsa

ELS IV GUARDONS DEL COL·LEGI DE JOIERS, ORFEBRES, RELLOTGERS I GEMMÒLEGS DE CATALUNYA LLUEIXEN A LA FESTIVITAT DELS PATRONS DEL SECTOR: SANT ELOI, SANTA LLÚCIA I SANTA GEMMA

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDF

El JORGC celebra la quarta edició dels seus guardons, que premien als millors i més reconeguts professionals del sector del 2010

ELS IV GUARDONS DEL COL·LEGI DE JOIERS, ORFEBRES, RELLOTGERS I GEMMÒLEGS DE CATALUNYA LLUEIXEN A LA FESTIVITAT DELS PATRONS DEL SECTOR: SANT ELOI, SANTA LLÚCIA I SANTA GEMMA

                                             

 Joan Oliveras Bagués rep el premi de mans de Damià Matamala i Garrós         


  Els premiats dels IV Guardons JORGC posen amb els premis

 

El Col·legi de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) va fer entrega ahir dijous, 9 de desembre, a la Llotja de Mar de Barcelona, dels IV Guardons JORGC, durant el tradicional sopar dels patrons del sector: Sant Eloi, Santa Llúcia i Santa Gemma.

El sopar va comptar amb la presència de més de 150 persones, entre representants de les institucions com la Generalitat o l’Ajuntament, i de les empreses més rellevants del sector. A la seva intervenció, el president del JORGC, Damià Matamala i Garròs, va tenir un record especial per a la darrera víctima de la delinqüència del sector, el Zósimo González. Per a ell i per a tots els que han estat afectats per la violència contra el sector, el JORGC continuarà reclamant a les institucions els canvis necessaris al marc legal. Així mateix, es va recordar que el proper mes de febrer tindran lloc les eleccions per renovar l’actual Junta de Govern. El president del JORGC va recordar  l’esforç realitzat per l’entitat en matèria de seguretat, per tal de fer palès un problema que s’agreuja dia a dia i sobre el qual s’haurà de seguir treballant en la següent legislatura.

Igualment, durant el Sopar es va presentar el nou espai web del JORGC, una eina de gran utilitat per a tots els col·legiats, així com per tots els interessats en el sector. A www.jorgc.org els col·legiats disposen de continguts i serveis exclusius i la resta d’usuaris poden trobar tota la informació actualitzada sobre el sector.

El punt culminant de la nit va ser l’entrega dels vuit guardons corresponents a l’any 2010. Es van atorgar dos premis generals (Guardó JORGC i Guardó Àngel d’Or) i un premi per a cadascuna de les sis seccions en les que s’agrupen els col•legiats del JORGC. Els premiats en aquesta tercera edició han estat:

- Guardó JORGC: Joan Oliveras Bagués

- Guardó Angel d’Or: Vogue Gioello (recollit per la Sra. Ilaria Danieli).

- Guardons de les Seccions:
o    JORGC Comerç: Tomás Colomer
o    JORGC Disseny: Elisenda Santacreu
o    JORGC Gemmologia: Elionor Balaguer
o    JORGC Artesans: Carme Pintor
o    JORGC Fabricants: Octavi Sardà
o    JORGC Rellotgeria: Josep Matas


Damià Matamala va fer entrega a Joan Oliveras Bagués, conseller delegat de Bagues-Masriera Joiers, i expresident del Col·legi, del Guardó JORGC 2010, en reconeixement a la seva trajectòria al front d’una firma emblemàtica i a la seva constant col•laboració amb la joieria en general i amb el Col·legi, de forma particular.

Per la seva part, Núria Ruiz, vicepresidenta 1ª del JORGC, va ser l’encarregada de lliurar el Guardó Àngel d’Or a la publicació Vogue Gioello, en distinció a l’empresa externa al sector, de projecció pública, per la seva contribució al suport i desenvolupament de l’alta  joieria al llarg dels 30 anys que compleix aquest 2010.

Els responsables de fer lliurament dels premis sectorials van ser els respectius presidents de les seccions: Roman Pallarés (Comerç), Eulàlia Mensa (Dissenyadors i Creatius), Carles Tubella (Gemmologia), Elisabet Majó (Artesans), Josep Maria Martí (Rellotgeria) , i el vicepresident Xavier Cervera (Fabricants).

 

GUARDONATS

1.- Guardó JORGC – Joan Oliveras Bagués

La Junta de Govern del JORGC ha concedit, per absoluta unanimitat, el seu màxim reconeixement a Joan Oliveras Bagués. El conseller delegat de Bagués-Masriera ha portat l’empresa que dirigeix a ser sinònim de l’alta joieria d’arrel catalana amb fama mundial.

Bagués-Masriera ha unificat innovació i respecte a la tradició des del segle XIX i ha estat avantguarda del sector revolucionant el disseny i retornant el Noucentisme a la joieria actual.

Però més enllà del empresari d’èxit i de la persona compromesa amb la societat que és Joan Oliveras, el JORGC vol reconèixer que sense ell, el Col·legi no hauria vist la llum. El que va ser el màxim responsable de la institució durant el procés de transició des de l’antiga Federació al Col·legi actual, va cimentar la base de tot els avenços assolits durant els vuit anys de vida del JORGC.


2.- Guardó Àngel d’Or – Vogue Gioiello

La Junta del JORGC ha acordat que el Guardó Àngel d’Or 2010 recaigui en la revista VOGUE GIOEILLO, publicació del prestigiós grup editorial Conde Nast.

La indústria de la joia necessita molt sovint de plataformes que donin a conèixer la capacitat d’avantguarda del sector i poder presentar-se com un objecte no només cobejat, sinó de moda, del que es considera glamour. Això no seria possible sense el món editorial i de les revistes.

Sens dubte, VOGUE GIOEILLO marca tendència com a revista líder en alta joieria, anant més enllà de la joia com accessori. La publicació, que ha assolit la increïble xifra de 30 anys al mercat, transmet la seva visió de la joieria com a element definitori d’un estil de vida, fins i tot de cultura, i ha ajudat així decisivament al reconeixement del sector i del seu valor social.

VOGUE GIOEILLO és una publicació que cada any defineix protagonistes al mercat i no només reflecteix tendències, sinó que les crea. El JORGC vol amb aquest premi reconèixer una llarguíssima trajectòria treballant per la joieria, així com la seva qualitat excepcional en el món editorial.


3.- Guardó JORGC COMERÇ – Tomás Colomer

El JORGC vol premiar amb el Guardó JORGC COMERÇ a Tomás Colomer per la seva trajectòria al front d’una empresa que compleix 140 anys de història.

La firma Tomás Colomer s’inicià a Granollers a l'any 1870. Avui les tres darreres generacions continuen la tradició joiera amb tres establiments propis: a Barcelona, al Portal de l'Àngel i al carrer Consell de Cent, i a Granollers, al carrer Anselm Clavé.

Tomás Colomer és dels pocs negocis del sector que sumen cinc generacions al front d’un projecte familiar. Són tota una referència, emblemàtica, representativa i exemplar de la joieria arreu del món i és per això que el JORGC pot afirmar amb seguretat que es tracta d’una de les empreses joieres catalanes amb més historia i projecció de futur.


4.- Guardó JORGC DISSENY – Elisenda Santacreu

El JORGC vol premiar a Elisenda Santacreu en reconeixement de la seva professionalitat com a creadora de petits móns, que agafen volum i volen de les seves mans, peces de gran dificultat tècnica i riquesa imaginativa.

Elisenda Santacreu és tota una emprenedora del nostre temps, que amb constància i perseverança creà el seu propi estudi-taller a Lleida l’any 96, on produeix i comercialitza per tota Europa les seves joies. Amb un alt nivell formatiu, des dels seus inicis ha participat en exposicions alternatives i del propi JORGC (l’Estellera), i ha col·laborat amb diverses publicacions.


5.- Guardó JORGC GEMMOLOGIA – Elionor Balaguer

El JORGC premia a l’Elionor Balaguer pel seu lideratge, representació i dedicació al sector. Va portar la gemmologia a l’escola de joieria de la Diputació de Barcelona. Ha estat administradora de l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona dels anys 1989 al 1993 i Cap de Seminaris de la mateixa Escola, així com professora de gemmologia de 1983 fins al 2002.

El Col·legi li ha d’estar especialment agraït a l’Elionor Balaguer per la integració a la institució de l’antiga Associació Professional de Gemmologia, la qual, juntament  amb l’Eloi Esquerra, guardonat de la passada edició, va gestionar amb discreció i eficiència. Durant els anys posteriors, va fins i tot augmentar la seva dedicació a la institució, exercint com a Vicepresidenta de la 1ª Junta del JORGC.


6.- Guardó JORGC ARTESANIA – Carme Pintor

El Guardó JORGC 2010 de la secció d’Artesania distingeix a Carme Pintor. Aquesta artista representa a una nova generació de dissenyadors, que són alhora artesans experimentats i formats, amb coneixença de tècniques com el repujat, esmaltat a foc i modelatge, sense oblidar la gemmologia.

Carme Pintor, nascuda l’any 62, té la seva pròpia sala d'exposicions i taller a Barcelona, on crea les seves col·leccions. Des de l’any 1987 ha exhibit la seva obra en diverses ciutats d’Espanya i d’arreu del món. Al 2002 va rebre el diploma honorífic de "Mestra Artesana" per part de la Generalitat de Catalunya. La seva habilitat de creació fa que nombroses firmes sol·licitin de la seva col·laboració.


7.- Guardó JORGC FABRICANTS – Octavi Sardà

El Guardó 2010 de la Secció de Fabricants del JORGC s’atorga a Octavi Sardà, en reconeixement a una trajectòria professional probablement irrepetible.

Octavi Sardà, inicià els seus aprenentatges l’any 1950 i vuit anys més tard creà la seva pròpia empresa, considerada actualment senyera i referent de la joia catalana. Durant 14 anys, fins al 1995, Sardà va ser president de la Federació Catalana de Joiers, Orfebres i Rellotgers, així com de Barnajoya. Fou pioner en l’exportació de joies, ha col•laborat amb les més prestigioses firmes de joieria i ha treballat per clients de prestigi com la Casa Reial espanyola i amb personatges de renom, com Salvador Dalí.


8.- Guardó JORGC RELLOTGERIA – Josep Matas

El Guardó 2010 de la Secció de Rellotgeria del JORGC té com a merescut destinatari a Josep Matas, destacat rellotger, mestre i persona. Pocs membres del sector són tan coneguts, respectats i estimats com en Josep Matas.

Nascut a Blanes el 4 d’abril del 1952, Josep Matas cresqué dins una coneguda família que durant molts anys es dedicaren a la joieria i rellotgeria. Funcionari de carrera, és actualment Cap del Departament de Micromecànica i Rellotgeria i membre del consell escolar de l’IES Mare de Déu de la Mercè de Barcelona. Col·laborador habitual de programes de formació europeus, també imparteix cursos i seminaris de perfeccionament rellotger a professionals del sector i col·labora en diferents revistes i publicacions de l’ àmbit rellotger.

EL JORGC – EL COL·LEGI OFICIAL DE JOIERS, D’ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA


El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) va ser el primer Col•legi d'aquest sector que es va constituir com a corporació de dret públic del món, des que es va constituir en assemblea a l'octubre de 2002.

Cal remarcar que es considera un model líder i pioner al mercat espanyol, que ha servit per marcar un camí que amb posterioritat altres comunitats (Galícia i Cantàbria) ja han utilitzat i d’altres estan en tràmits.

Els joiers escullen als seus representants mitjançant eleccions cada quatre anys. Els darrers comicis van tenir lloc al novembre del 2006, designant l'actual president del JORGC, en Damià Matamala i Garrós. El proper 21 de febrer de 2011 es convoquen eleccions per renovar l’actual junta de govern.


Com a Col·legi professional, els seus objectius fonamentals són tres:

- Impulsar la transformació i pràctiques de les professions que agrupa en concordança a les noves demandes de la societat, garantint la seva qualitat.

- Defensar els drets i interessos dels seus afiliats davant institucions, autoritats i la societat en general.

- Donar serveis específics als seus col•legiats.


Els serveis que el JORGC ofereix són:

1. Un laboratori de metalls, reconegut per la Generalitat, amb la capacitat de contrastar (validar la llei de l'or i la plata amb un contrast-marcat de garantia). Solament hi ha un altre en tota Catalunya.

2. Un laboratori d'anàlisi gemmològic, reconegut pel CIBJO (Confederation of Internacional Boards of Jewelries Organization).

3. Una Escola JORGC de formació en tècniques de joieria, que també ofereix cursos a mida de les empreses i de gestió.

4. Servei d'assessoria fiscal i laboral.

5. Defensa jurídica en els casos de robatori amb violència.

6. Tramitació de documentació (per a expedients de consum, permisos d'armes, etc.).

7. Representació sectorial davant els Cossos de Seguretat i organismes públics.

8. Borsa de treball, a través de la seva pàgina Web.

9. Convenis específics amb diverses empreses líders en els seus sectors (banca, assegurances, advocacia, telecomunicacions), per a oferir condicions molt més avantatjoses que les del mercat.

Amb l'actual Junta s'han aconseguit els objectius fixats quant a la consolidació del JORGC com a entitat de representació col·lectiva i dotada de rellevància institucional. La institució ha aconseguit establir-se com un dels col•legis professionals catalans més actius, marc de referència del sector de la joieria a Espanya i pont de diàleg permanent entre l'Administració i els col·legiats.

El JORGC compta amb una delegació pròpia a cadascuna de les tres restants províncies catalanes (Girona, Lleida i Reus). Igualment, hi ha diverses Agrupacions Territorials, que transmeten les inquietuds de les diferents àrees representades.

 


Barcelona, desembre de 2010.

( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la / carlos.fernandez@interprofit.es)