Àrea col·legiats

Àrea premsa

Davant l'assassinat d'un joier el passat dissabte a Barcelona, tots els joiers i rellotgers espanyols pengen un cartell de denúncia als seus aparadors fins el proper dimecres 27 d'octubre

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDF

ELS JOIERS D'ESPANYA S'UNEIXEN AL COL·LEGI DE JOIERS, ORFEBRES, RELLOTGERS I GEMMÒLEGS DE CATALUNYA I RECLAMEN UN NOU MARC JURÍDIC QUE SERVEIXI PER A REDUIR EL NOMBRE DE DELICTES


El Col·legi de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC), ha acordat portar a terme una acció conjunta per mostrar la seva repulsa per la mort del joier Zósimo González de Barcelona i reclamar a les institucions un nou marc jurídic, ja que les mesures aplicades fins ara no han assolit un efecte dissuasori dels delictes sobre el sector.

Per fer patent aquesta protesta, s'ha demanat a absolutament tots i cadascun dels establiments, tallers, i fàbriques del sector joier i rellotger, situar de forma visible un cartell de reivindicació que s'ha distribuït a tots ells (adjunt el corresponent als establiments de Catalunya). El JORGC ha demanat i obtingut la cooperació de l'associació espanyola (AEJPR) i de totes les organitzacions locals, provincials i autonòmiques, aconseguint que la campanya de reivindicació i protesta s'estengui per tota Espanya. Aquest cartell es va distribuir el dimecres, 20 d'octubre, i romandrà a totes les botigues almenys fins el proper dimecres, 27 d'octubre.

El JORGC vol recordar que el número de delictes contra joieries i altres establiments del sector a Catalunya continua amb tendència creixent l'any 2010 i que, actualment, es produeix un atac diari contra el sector, només a Catalunya.

Les reivindicacions a la que es refereix el cartell i que el Col·legi i les seves associacions equivalents a la resta d'Espanya reclamen, es detallen a l'annex adjunt. En tot cas, hi ha un clam unànime per a aconseguir canvis que aturin la tendència del que ha estat pitjor any de delinqüència a Catalunya, amb un increment fins al setembre del 26%.

ANNEX – REIVINDICACIONS LEGALS DEL JORGC

1. La legislació penal espanyola ha estat en un procés de revisió constant els últims 20 anys, però mesures orientades a despenalitzar delictes menors, com el furt, han portat a que augmenti el nombre de delictes i penats. El sector joier, al que el JORGC representa a Catalunya, considera que el que perceben els delinqüents és un baix índex de compliments de pena a Espanya, el que al final es tradueix en un efecte crida, que porta al resultat actual. El JORGC entén que una proposta de penes superiors, desincentivaria la comissió de delictes i per tant faria disminuir la població reclusa.

2. Tot i que en la reforma legislativa publicada fa pocs mesos s'inclouen algunes de les propostes fetes per el sector joier, la redacció final implicarà una difícil aplicabilitat, ja que la policia haurà d'aportar determinades proves que faran molt més dificultosa la investigació.

3. En un altre àmbit, el JORGC considera que per la via de l'article 89, l'atracament i robatori amb força efectuada per estrangers queda de facto definitivament despenalitzat, ja que l'Estat, mitjançant el Ministeri Fiscal, continuarà proposant la commutació de pena per l'expulsió del país, que ara amb la nova redacció es pot reduir de 10 a 5 anys.

4. Per llei queda despenalitzat el furt per sota dels 40 0€, sense establir la determinació de valor base. Hi ha molts casos en els que el jutge interpreta que al valor sostret se li han de retreure els impostos i altres, entenent que el valor ha d'ésser el cost del producte. La conseqüència d'això és que la policia s'arrisca a una detenció il•legal, al no poder determinar en el moment concret el valor real sostret i si aquest valor és motiu de delicte penal o no.

5. La indefinició en les qualificacions de penes, permet que els delinqüents "segmentin" les seves actuacions per aconseguir el mínim de pena. El JORGC creu que l'actual redacció del Codi Penal és absolutament garantista pel delinqüent i deixa en una posició de feblesa a la víctima. Tanmateix, en la majoria de detencions no es produeix una reparació del dany per part del delinqüent que acaba declarant-se insolvent, i queda en llibertat immeditadament o amb compliments que no exhaureixen la imposició.

6. El JORGC advoca per la redacció d'un nou Codi Penal o veritables reformes de l'actual, que evitin lleugers canvis a partir de les corrents doctrinals de cada moment i que donin seguretat al sistema.


Divendres, 22 d'octubre

Per a més informació:
INTERPROFIT
Nerea Idoeta/Carlos Fernández
( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )
( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )
Telèfon: 93 467 02 32