Àrea col·legiats

Àrea premsa

Davant els tres sinistres del cap de setmana passat (dos robatoris a Barcelona i un a Manresa), el sector es reafirma en que utilitzar el Codi Penal com a instrument de transformació social es mostra insuficient

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDF

ELS DELICTES CONTRA JOIERIES A CATALUNYA AUGMENTEN UN 26% DURANT ELS PRIMERS 9 MESOS DE L’ANY 2010

En cas de continuar amb la tendència actual, l'any 2010 finalitzarà per sobre dels 254 delictes registrats l'any 2009


El número de delictes contra joieries i altres establiments del sector a Catalunya continua amb tendència creixent l'any 2010, ja que només en els nou primers mesos s'han produït 220 delictes, 46 més que en el mateix període de l'any anterior, segons dades recollides pel Col·legi de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC).

Una bona mostra d'aquesta tendència és el fet que mentre que l'any passat no es va registrar cap robatori amb força durant el mes de setembre, en aquest mateix període d'aquest any 2010 es van detectar 10 delictes d'aquest tipus.

Respecte l'any passat, tots els delictes han augmentat en els primers nou mesos de 2010, excepte els atacs contra representants i transports. S'han produït un 27% més d'estafes i furts i un 4% més de robatoris amb força. A més, destaca l'augment en un 89% dels atracaments (robatoris amb violència i/o intimidació).

Des del 2006, el nombre de delictes contra el sector ha augmentat progressivament. L'any 2008 es va produir un creixement excepcional, del 120% respecte l'any 2007, i l'any 2009 van augmentar en un 8%. Actualment, el nombre de delictes continua aquesta tendència i, per tant, segueix sense aturar-se la dinàmica delictiva contra el sector.La legislació penal espanyola ha estat en un procés de revisió constant els últims 20 anys amb la finalitat última d'evitar el que suposa suportar econòmicament la població reclusa i que és de les més altes del món per habitant. Per contra del que pretén el legislatiu intentant reduir o simplement despenalitzar delictes menors, com el furt, per disminuir aquest alt índex, el que succeeix és que el nombre de delictes i penats augmenta. El sector joier, al que el JORGC representa a Catalunya, considera que el que perceben els delinqüents és un baix índex de compliments de pena a Espanya, el que al final es tradueix en un efecte crida, que porta al resultat actual. El JORGC entén que una proposta de penes superiors, desincentivaria la comissió de delictes i per tant faria disminuir la població reclusa.

Tot i que en la reforma legislativa publicada fa pocs mesos s'inclouen algunes de les propostes fetes per el sector joier, la redacció final implicarà una difícil aplicabilitat, ja que la policia haurà d'aportar determinades proves que faran molt més dificultosa la investigació. En un altre àmbit, el JORGC considera que per la via de l'article 89, l'atracament i robatori amb força efectuada per estrangers queda de facto definitivament despenalitzat, ja que l'Estat, mitjançant el Ministeri Fiscal, continuarà proposant la commutació de pena per l'expulsió del país, que ara amb la nova redacció es pot reduir de 10 a 5 anys.

Finalment, per llei queda despenalitzat el furt per sota dels 400€, sense establir la determinació de valor base. Hi ha molts casos en els que el jutge interpreta que al valor sostret se li han de retreure els impostos i altres, entenent que el valor ha d'ésser el cost del producte. La conseqüència d'això és que la policia s'arrisca a una detenció il·legal, al no poder determinar en el moment concret el valor real sostret i si aquest valor és motiu de delicte penal o no.

La indefinició en les qualificacions de penes, permet que els delinqüents "segmentin" les seves actuacions per aconseguir el mínim de pena. El JORGC creu que l'actual redacció del Codi Penal és absolutament garantista pel delinqüent i deixa en una posició de feblesa a la víctima. Tanmateix, en la majoria de detencions no es produeix una reparació del dany per part del delinqüent que acaba declarant-se insolvent, i queda en llibertat immeditadament o amb compliments que no exhaureixen la imposició. El JORGC advoca per la redacció d'un nou Codi Penal o veritables reformes de l'actual, que evitin lleugers canvis a partir de les corrents doctrinals de cada moment i que donin seguretat al sistema.Per a més informació:
INTERPROFIT
Nerea Idoeta/Carlos Fernández
( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )
( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )
Telèfon: 93 467 02 32