Àrea col·legiats

Notícies

SENTENCIA DEL SUPREM RESPECTE LA TRIBUTACIÓ DE LA COMPRA VENDA D'OR I JOIES

SENTENCIA DEL SUPREM RESPECTE LA TRIBUTACIÓ DE LA COMPRA VENDA D'OR I JOIES

Noticies - Noticies JORGC

A mitjans de desembre vàrem rebre aquesta informació del nostre fiscalista, provinent del diari econòmic "CINCO DIAS":

https://cincodias.elpais.com/cincodias/2019/12/12/economia/1576162139_815586.html?id_externo_rsoc=TW_CC

Sense posar panys calents: aquesta sentència confirma l'escenari més desfavorable pel nostre sector de les diverses opcions que hem parlat als darrers anys. S'ha d'analitzar amb més calma i més detall tant amb el fiscalista com amb els advocat; se fet, la sentència només l'hem rebuda a inicis de gener. En tot cas us adjuntem la sentència:

icon SENTENCIA SUPREM - PAGAMENT ITP PER COMPRAVENDA 2019-12

Tot i ser molt preliminar donar una resposta definitiva a hores d'ara, les nostres primeres impressions són les següents:

1) El Suprem ha canviat de criteri. On fins ara havia dit que la compra-venda de joies i or NO estava subjecte a pagament per ITP, ara diu que sí que s'ha de pagar. Aquest clar canvi de postura del propi Tribunal Suprem l'argumenten en que:

a) el que realitza l'operació és el "transmitent", el particular
b) que sinó existís aquest impost, aquestes operacions quedarien exemptes de gravamen;
c) i que si hagués de ser una excepció, s'expressaria més clarament a la llei.

2) Per tant, es dona la raó a les agències tributàries. I al així fer-ho, podem preveure que l'Agència Tributària Catalana:

a) NO retornarà les quantitats que moltes empreses estaven reclamant per pagaments ja fets per ITP i que fins ara havien estat declarats contraris a dret en pràcticament totes les sentències judicials.

b) Començarà a reclamar ben aviat que es torni a pagar aquest impost als joiers i compra-vendes.

c) I molt probablement, no només reclamaran d'ara en endavant sinó que demanaran la liquidació dels imports comprats als darrers 4 anys, que són els que no han prescrit.

3) Les joies i metalls preciosos NO son els únics articles afectats per aquest impost. A partir d'ara, qualsevol article (textil, moda, joguines, electrodomèstics, etc) que una empresa compri de segona mà a un particular estaria sotmès al mateix tribut. Per al 2019, el tipus impositiu aplicable seria de 5%.

 

Com l'article diu, el Gobierno de España tenia previst fer una modificació legal per a que tinguéssim que pagar aquest impost. Això ens hagués estat "comprensible" i menys perjudicial, en el sentit de que seria un clar reconeixement de que fins el moment NO era legal el cobrament del ITP. I per tant seria un nou impost per a la indústria joiera, i no s'hagués pogut practicar la reclamació d'anys anteriors.

Per tant, a falta de parlar-ho amb més detall i tenir tota la informació, diria que preparem-nos pel pitjor escenari: haver de pagar per sempre més el ITP a la compra-venda d'or a particulars, i molt probablement la reclamació dels imports dels darrers 4 anys.

Lamentem donar-vos aquesta informació però tenim el compromís amb vosaltres de informar-vos amb urgència i rigor quan tenim noves dades. Notícia i dades que per cert no parlen precisament bé de l'estabilitat i lluita per la seguretat jurídica que tenim en aquest país.

 

Per tant, si legalment ens pregunteu si a partir d'ara cal pagar-ho, la nostra resposta ha de ser afirmativa: sí. Però heu de tenir en compte que, si ara comenceu a pagar, molt probablement se us reclamarà el impost de qualsevol operació no prescrita, és a dir, dels darrers 4 anys.

Per altra banda, cal pensar que la administració catalana de fet ja te la informació de les compra-vendes fetes, a través del llibre registre que heu de presentar setmanalment als Mossos d'Esquadra. Fins ara, els Mossos no han passat aquesta informació a l'Agència Tributària Catalana, però no podem valorar si aquest comportament es mantindrà al futur.

Si teniu més dubtes, quedem a la vostra disposició.