Àrea col·legiats

Notícies

PROTOCOL PER A LA REOBERTURA DELS ESTABLIMENTS COMERCIALS I TALLERS DE JOIERIA I RELLOTGERIA

PROTOCOL PER A LA REOBERTURA DELS ESTABLIMENTS COMERCIALS I TALLERS DE JOIERIA I RELLOTGERIA

Noticies - Noticies JORGC

(actualitzat 20 de maig)

El petit comerç detallista ja pot obrir portes des del 18 de maig a tot Catalunya. Queden exclosos els que estan dintre de grans centres comercials i els més grans de 400 m2. Caldrà mantenir una distància mínima de 2 metres entre treballador i client, entre clients o entre treballadors; alternativament, instal·lació de mampares o mostradors, o mascaretes. En aquests últims casos, s'ha de mantenir una distància de seguretat d'un metre. El lllistat de condicions per a la reobertura és molt extens, i ha estat publicat al BOE el 9 de maig. amb modificacions el 15 de maig. Podeu accedir a tot el document complet clicant aquí, "Orden SND/399/2020 para la flexibilización de determinadas restricciones en la fase 1". Com mesures de seguretat caldrà mampares o alternativament aconseguir el mínim contacte físic i extremar la precaució (guants i mascaretes), neteja i desinfecció dos cops al dia, posar gels hidroalcoholics a disposició dels clients, etc (reviseu l'ordre per més detall). També caldrà establir un horari d'atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

• FASE 1: SÍ poden obrir les zones marcades en verd: regions sanitàries de Tarragona, Terres de l'Ebre, Girona, Lleida, Alt Pirineu – Aran, Catalunya Central, Garraf i Alt Penedès. El comerç detallista podrà obrir ja al públic, amb aforament limitat al 30% (entren a la fase 1 de desescalada).

• FASE 0: Barcelona i la seva àrea metropolitana, i Baix Montseny continuen en fase 0, però s'acceptat que el petit comerç SÍ pot obrir.

Ja us hem comunicat que de cara a preparar la tornada al negoci, és molt important que us adreceu a la vostra empresa de Prevenció de Riscos Laborals (P.R.L.), que coneix les vostres circumstàncies específiques.

Ara bé, el JORGC ha cregut oportú en tot cas proveir-vos d'un protocol que us pugui ser d'aplicació, específicament plantejat pel nostre sector. Aquest protocol ha estat desenvolupat per l'empresa Salut i Treball, el partner del Col·legi en matèria de P.R.L.

Cal indicar que aquest document cal ser considerat com un document viu, ja que els fets i coneixements estan evolucionant contínuament. Podeu descarregar-vos aquest document aquí:

icon PROTOCOL PER A LA REOBERTURA DELS ESTABLIMENTS COMERCIALS I TALLER DE JOIERIA I RELLOTGERIA

Creiem que és molt important que disposeu d'aquest protocol amb aquesta anticipació, quan pràcticament ningú ha donat encara pautes al respecte. Així podeu planificar amb temps el que us pot afectar.

 

Infografies per al Comerç

També us adjuntem infografies que poden servir-vos de cartelleria genèrica per clients i treballadors, elaborada pels Ministeris  icon Cartell Ministeris Comerç Responsable COVID 2020-05-18 i la Generalitat: icon Infografia reobertura Comerç (Generalitat). Podeu descarregar-vos el conjunt de 19 infografies / cartells que ha preparat la Generalitat per facilitar l'explicació a clients i treballadors de les diferents mesures de prevenció respecte el Covid-19, clicant aquí: carteleria per a establiments - COVID 19

Us avancem alguns elements claus a tenir en compte de cara a la reobertura

 

ELEMENTS CLAUS PER A LA REOBERTURA

 • limitar l'aforament a el 30% de la seva capacitat (2ª fase, 40%; 3ª fase, 50%)
 • distància mínima de dos metres entre clients
 • o alternativament, la utilització de mascaretes
 • higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó i, si no hi aquests, amb una solució alcohòlica)
 • posar a disposició del públic dispensadors de gels desinfectants i paper eixugamans a l'entrada, i guants d'un sol ús, amb papereres perquè sigui possible rebutjar-los
 • el client no haurà de tocar cap superfície, vitrina o catàlegs excepte amb guants nous de la botiga o aquells que aporti la clientela i que siguin rentats amb gel hidroalcohólico.
 • el client no podrà tocar les mercaderies, serà el comerciant qui se les ensenyi.Tot el mostrari haurà d'estar desinfectat i es realitzarà la desinfecció de cadascuna de les peces cada vegada que es toquin.
 • si es realitzen proves d'articles, el venedor haurà d'usar mascareta i guants i el client mascareta i desinfectar amb gel hidroalcohólico les mans o la part de el cos on vagi a realitzar-se la prova (alternativa: utilitzar una coberta de plàstic d'un sol ús -per exemple film- que cobreixi la part necessària del cos.
 • s'ha de netejar i desinfectar dues vegades al dia (una al final de la jornada) les superfícies de contacte més freqüent(poms, taulells, baranes, telèfons, penjadors, etc)
 • els WC no poden ser usats pels clients. excepte urgènciestància mínima de dos metres entre clients

 

LA DESINFECCIÓ DE LES PECES

Actualment s'estan fent encara estudis sobre la pervivència de l'Coronavirus en diferents tipus de superfícies, textures, condicions ambientals (humitat, temperatura ...). Encara que hi ha molts factors a tenir en compte, els estudis realitzats fins al moment indiquen que en ambients amb temperatures que oscil·len entre els 21 i 23 graus centígrads, i amb un 40 per cent d'humitat, el coronavirus es manté actiu fins:
• 3 hores en dubte
• 4 hores en superfícies de coure
• 4 hores en fusta,
• 24 hores en cartró
• 42 hores en metall
• 48 hores en l'acer inoxidable
• fins i tot 72 hores en plàstic.

Concretament en metalls:

SUPERFÍCIE DE CONTACTE / TEMPS ACTIU DEL COVID19 SENSE DESINFECCIÓ

 • metall fins a 9 dies
 • acer inox 2 - 3 dies
 • coure fins a 4 hores
 • alumini fins a 8 hores
 • or i plata dependrà de com sigui la peça, si presenta un treball d'orfebreria amb molt intersticis obertures on pugui penetrar.

El coure té propietats antimicrobianes: la superfície de coure en contacte amb l'aire s'oxida formant ions de coure que donen lloc a radicals d'oxigen que alteren l'estructura de la membrana exterior del virus i destrueixen el genoma de virus. El coure té un electró lliure en la seva capa orbital externa d'electrons que participa fàcilment en les reaccions d'oxidació-reducció (el que també fa que el metall sigui un bon conductor) que acaben amb el virus

Els metalls pesants, inclosos l'or i la plata, són antibacterians, però la composició atòmica específica del coure li atorga un poder de destrucció addicional. La plata i l'or no tenen l'electró lliure, de manera que són menys reactius.

Tècniques recomanades per a la desinfecció:

 1. Cada vegada que s'ofereixi una peça a un client per provar, aquesta s'haurà de netejar amb aigua oxigenada abans de guardar-la. Aquesta neteja es realitzarà submergint la peça en un bany d'aigua oxigenada al 5%, en un recipient d'acer inoxidable o vidre i es farà amb guants de nitril. En el cas de perles, s'evitarà aquest tractament per ser perjudicial per a la peça. El mateix caldrà aplicar en cas de peces rebudes als negocis de compra-venda de joies i or.
 2. Alternativament es pot desinfectar amb una barreja de vinagre blanc amb bicarbonat sòdic (però tingueu en compte el possible olor): mitja tassa de vinagre blanc + dues cullerades de bicarbonat sòdic. Aquesta dissolució barrejada s'aboca en un recipient net on es deixaran en remull durant aproximadament 2 hores. Un cop transcorregut el temps aquests metalls preciosos s'esbandeixen amb aigua neta i es procedeix a la seva assecat amb un drap de textura suau
 3. Respecte a la desinfecció amb llum ultraviolada, és possible però no totes les ones de llum ultraviolada serveixen igual. En principi se'ns ha aconsellat la bombeta de llum ultraviolada llunyana d'ona curta (UVC), però pot tenir inconvenients segons comentem a sota:
  1. UVA: La radiació UVA és la menys nociva, però no serveix per a la desinfecció.
  2. UVB: És biològicament molt activa
  3. UVC: És la més nociva per la seva gran energia. Per tant anar amb compte, ja que aquesta llum ultraviolada és un perill per a la salut humana ja que pot provocar càncer de pell i cataractes, el que impedeix el seu ús en espais públics. També s'ha d'estudiar si pel mateix motiu podria afectar a algunes gemmes de color o causar la depolimerització del cauxú si s'exposa molt de temps.

 

En tot cas, el dia 5 de maig s'ha realitzat una trobada informativa online per explicar en detall aquest protocol i les mesures de prevenció i salut a aplicar, així com respondre als dubtes que podeu tenir, amb l'ajut dels especialistes Salut i Treball. Podeu veure tota la gravació de la trobada, a la que van assistir 209 participants, clicant aquí:  http://www.jorgc.org/noticies-jorgc/exit-de-la-trobada-online-sobre-reobertura-del-comerc-del-jorgc. Salut i Treball ha fet una important tasca de contesta de moltes de les preguntes a posteriori, que us recomanem que veieu juntament amb les preguntes que es van fer durant la sessió: icon Preguntes i contestacions (SiT) - Protocol i reobertura comerç

 

El CCAM ha publicat el mateix 5 de maig un document que fa un tractament semblant (però generalista) al Protocol de Reobertura del Col·legi. Es tracta de la "GUIA DE BONES PRÀCTIQUES I PROTOCOL DIRIGIDA A L'ACTIVITAT COMERCIAL EN ESTABLIMENTS FÍSICS".  A la pàgina 17 hi ha uns paràgraf específics de la joieria, del que destaquem que hi ha ara un petit paràgraf rellevant afegit, que sembla que fins ara no hi era:

JOIERIA
Ateses les característiques especials i el valor dels articles, i per mantenir les mesures bàsiques de l'establiment, es podrà demanar al client que es tregui la mascareta per una identificació més clara abans d'entrar i, un cop a dins, se l'haurà de tornar a posar.

Per tant, és la 1ª vegada que veiem escrit el tema de poder demanar la retirada temporal de la mascareta per a la identificació abans de donar accés. Pel que sembla, això és fruit dels nostres comentaris en els diversos fòrums institucionals als que hem participat.

També us adjuntem infografies que poden servir-vos de cartelleria genèrica per clients i treballadors, elaborada pels Ministeris  icon Cartell Ministeris Comerç Responsable COVID 2020-05-18 i la Generalitat: icon Infografia reobertura Comerç (Generalitat). Podeu descarregar-vos el conjunt de 19 infografies / cartells que ha preparat la Generalitat per facilitar l'explicació a clients i treballadors de les diferents mesures de prevenció respecte el Covid-19, clicant aquí: carteleria per a establiments - COVID 19

 

 Recordeu: assessoreu-vos amb la vostra empresa de Prevenció de Riscos Laborals.

 

alt