Àrea col·legiats

Notícies

MESURES I AJUTS AL SECTOR PEL COVID 19 - 8ª actualització. RESUM PER ALS COL·LEGIATS

MESURES I AJUTS AL SECTOR PEL COVID 19 - 8ª actualització. RESUM PER ALS COL·LEGIATS

Noticies - Noticies JORGC

(actualitzat 25 maig 2020)

Darrera hora 1: Els ERTEs poden mantenir la seva validesa fins el 30 de juny. També es desenvolupa l'ERTE per força major "parcial". Veieu a sota el punt 5 per a més informació, o el BOE del 13 de maig clicant aquí.

Darrera hora 2: El 9 de maig, la "Orden SND/399/2020, de 9 de mayo, para la flexibilización de determinadas restricciones de ámbito nacional" semblava indicar que no es podien fer promocions o ofertes als establiments. No és així. Veieu a sota el punt 1 per a més informació.

Des del passat 20 de març, el Col·legi està fent un esforç important per intentar sintetitzar el complex entramat de mesures legals al voltant de la crisi del Coronavirus, per la qual cosa s'han enviat diverses circulars o fet sesions informatives, com la TROBADA ONLINE SOBRE LES MESURES LABORALS I FISCALS RELACIONADES AMB EL CORONAVIRUS (cliqueu aquí).

A sota teniu un recull de les mesures, actualitzades segons van arribant noves informacions o normatives.Un dels exemples és el "Real Decreto-ley 15/2020, de 21 de abril, de medidas urgentes complementarias para apoyar la economía y el empleo", que podeu veure clicant aquí.

Finalment, us tornem a recordar que donada la complexitat de les mesures i la seva casuística, és necessari que acudiu als vostres gestors laborals i fiscals abans de posar-les en marxa; l'assessoria del JORGC resta a la vostra disposició per donar-vos suport.

 

1. EL TANCAMENT DEL COMERÇ MINORISTA / SITUACIÓ DE L'ACTIVITAT INDUSTRIAL I MAJORISTA PRESENCIAL / PROTOCOL PER A LA REOBERTURA

Obertura dels comerços per a la venda al públic (18 de maig)

El petit comerç detallista ja pot obrir portes des del 18 de maig a tot Catalunya. Queden exclosos els que estan dintre de grans centres comercials i els més grans de 400 m2. Caldrà mantenir una distància mínima de 2 metres entre treballador i client, entre clients o entre treballadors; alternativament, instal·lació de mampares o mostradors, o mascaretes. En aquests últims casos, s'ha de mantenir una distància de seguretat d'un metre. El lllistat de condicions per a la reobertura és molt extens, i ha estat publicat al BOE el 9 de maig. amb modificacions el 15 de maig. Podeu accedir a tot el document complet clicant aquí, "Orden SND/399/2020 para la flexibilización de determinadas restricciones en la fase 1".  Com mesures de seguretat caldrà mampares o alternativament aconseguir el mínim contacte físic i extremar la precaució (guants i mascaretes), neteja i desinfecció dos cops al dia, posar gels hidroalcoholics a disposició dels clients, etc (reviseu l'ordre per més detall). També caldrà establir un horari d'atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

• FASE 2: regions sanitàries de Tarragona, Terres de l'Ebre, Girona, Lleida, Alt Pirineu – Aran. El comerç detallista podrà obrir ja al públic, amb aforament limitat al 40% 

• FASE 1: Barcelona i la seva àrea metropolitana, Catalunya Central, Girona. El comerç detallista podrà obrir ja al públic, amb aforament limitat al 40%

Recordem que hi ha unes condicions exigents per a la reobertura (per a més detall, veieu el PROTOCOL DE REOBERTURA DEL SECTOR DE JOIERIA I RELLOTGERIA.)

 • limitar l'aforament a un % de la seva capacitat (1ª fase 30%, 2ª fase, 40%; 3ª fase, 50%)
 • distància mínima de dos metres entre clients
 • o alternativament, la utilització de mascaretes
 • higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó i, si no hi aquests, amb una solució alcohòlica)
 • posar a disposició del públic dispensadors de gels desinfectants i paper eixugamans a l'entrada, i guants d'un sol ús, amb papereres perquè sigui possible rebutjar-los
 • el client no haurà de tocar cap superfície, vitrina o catàlegs excepte amb guants nous de la botiga o aquells que aporti la clientela i que siguin rentats amb gel hidroalcohólico.
 • el client no podrà tocar les mercaderies, serà el comerciant qui se les ensenyi.Tot el mostrari haurà d'estar desinfectat i es realitzarà la desinfecció de cadascuna de les peces cada vegada que es toquin.
 • si es realitzen proves d'articles, el venedor haurà d'usar mascareta i guants i el client mascareta i desinfectar amb gel hidroalcohólico les mans o la part de el cos on vagi a realitzar-se la prova (alternativa: utilitzar una coberta de plàstic d'un sol ús -per exemple film-  que cobreixi la part necessària del cos.
 • s'ha de netejar i desinfectar dues vegades al dia (una al final de la jornada) les superfícies de contacte més freqüent(poms, taulells, baranes, telèfons, penjadors, etc)
 • els WC no poden ser usats pels clients. excepte urgències

La reobertura és compatible con la prestació que poden rebre els autònoms amb cessament d'activitat o caiguda del 75% d'activitat, i amb la suspensió de les cotitzacions. Si es decidís reobrir, caldria informar al SEPE (Servicio de Empleo Público Estatal).

ATENCIÓ: recordeu que si teniu treballadors en ERTE total, en teoria no poden fer aquest treball... a no ser que l'empresa, voluntàriament, opti per treure a aquest treballador/a/es del ERTE.

També us adjuntem infografies que poden servir-vos de cartelleria genèrica per clients i treballadors, elaborada pels Ministeris  icon Cartell Ministeris Comerç Responsable COVID 2020-05-18 i la Generalitat: icon Infografia reobertura Comerç (Generalitat). Podeu descarregar-vos el conjunt de 19 infografies / cartells que ha preparat la Generalitat per facilitar l'explicació a clients i treballadors de les diferents mesures de prevenció respecte el Covid-19, clicant aquí: carteleria per a establiments - COVID 19

 

¿Es pot fer promocions, rebaixes o ofertes als establiments?

El 9 de maig, la "Orden SND/399/2020, de 9 de mayo, para la flexibilización de determinadas restricciones de ámbito nacional" semblava indicar que no es podien fer promocions o ofertes als establiments:

Disposición adicional segunda. Restricción a las acciones comerciales con resultado de aglomeraciones.

Los establecimientos no podrán anunciar ni llevar a cabo acciones comerciales que puedan dar lugar a aglomeraciones de público, tanto dentro del establecimiento comercial como en sus inmediaciones. Esta restricción no afectará a las ventas en rebaja ni tampoco ventas en oferta o promoción que se realicen a través de la página web.

Ara be, s'ha aclarit amb una consulta feta pel Col·legi al CCAM i per un ordre del Ministeri de Sanitat de 16 de maig una interpretació molt més lògica i favorable per als establiments de joieria i rellotgeria. NO s'ha d'interpretar com una prohibició de fer rebaixes o promocions, simplement es prohibeixen activitats de promoció quan l'efecte d'aquestes impedís seguir garantint les mesures de prevenció i seguretat establertes per la mateixa ordre.

I per tant, ,entre no hi hagi aglomeracions i es puguin garantir les condicions de seguretat, podeu fer promocions en condicions normals d'acord a la Ley de Ordenación del Comercio Minorista, que no ha estat modificada.

 

Les mascaretes i el risc d'atracament

El CCAM ha publicat el 5 de maig un document que fa un tractament semblant (però generalista) al Protocol de Reobertura del Col·legi. Es tracta de la "GUIA DE BONES PRÀCTIQUES I PROTOCOL DIRIGIDA A L'ACTIVITAT COMERCIAL EN ESTABLIMENTS FÍSICS".  A la pàgina 17 hi ha uns paràgraf específics de la joieria, del que destaquem que hi ha ara un petit paràgraf rellevant afegit, que sembla que fins ara no hi era:

JOIERIA
Ateses les característiques especials i el valor dels articles, i per mantenir les mesures bàsiques de l'establiment, es podrà demanar al client que es tregui la mascareta per una identificació més clara abans d'entrar i, un cop a dins, se l'haurà de tornar a posar.

Per tant, és la 1ª vegada que veiem escrit el tema de poder demanar la retirada temporal de la mascareta per a la identificació abans de donar accés. Pel que sembla, això és fruit dels nostres comentaris en els diversos fòrums institucionals als que hem participat.

Addicionalment l'assessor de seguretat del Col·legi ha posat a la secció d'avisos i alertes de seguretat un document molt útil al respecte. A causa de la pandèmia del covid-19, des del sector de la joieria a Europa, ens fan arribar un document amb unes normes o protocols d'actuació, de com hem d'actuar per a l'accés de clients a l'establiment; aquestes normes són orientatives i hauran de ser implementades amb les pròpies del nostre sector. Cal dir que es donen recomanacions i gràfics molt pràctics per actuar, des del punt de vista de la seguretat privada, davant possibles actituds de les persones amb les mascaretes. 

Podeu accedir al document clicant aquí (només si us heu identificat amb el vostre nom d'usuari i la vostra contrasenya per a entrar a la web):  http://www.jorgc.org/alarmes/recomanacions-europees-de-seguretat

 

L'activitat industrial i la comercial no oberta al públic.

Actualment aquesta activitat és possible. Va quedar interrompuda entre el 31 de març i el 9 d'abril per reduir el desplaçament dels treballadors, que van passar a tenir un permís retribuït recuperable de caire obligatori; queda a la negociació entre empresa i treballadors com recuperar aquest permís. A partir del 13 d'abril els treballadors ja es van poden reincorporar a la feina (a Catalunya el 14 d'abril).

Podeu descarregar-vos aquí el certificat autorresponsable de la Generalitat per si us demanen el motiu de desplaçament:icon Certificat autorresponsable de la Generalitat per desplaçaments.  Cal dir que en cap moment s'ha indicat que la seva confecció o possessió és obligatòria per anar al treball, però en cas de verificació per part dels Cossos de Seguretat és un element valuós.

 

De cara a la tornada als centres de treball

Per disposar de pautes a aplicar, el JORGC ha preparat, des del 24 d'abril, el primer "Protocol per a la Reanudació de l'Activitat i la Prevenció del COVID-19 al Sector de la Joieria i Rellotgeria", de la màl seu partner de de prevenció de riscos laborals, l'empresa "Salut i Treball". Creiem que és molt important que disposeu d'aquest protocol amb aquesta anticipació, quan pràcticament ningú ha donat encara pautes al respecte. Així podeu planificar amb temps el que us pot afectar. Podeu veure aquest documents i dades per a la desinfecció de les joies i rellotges a la web del JORGC clicant aquí: PROTOCOL DE REOBERTURA DEL SECTOR DE JOIERIA I RELLOTGERIA.

En tot cas, és molt important que us adreceu a la vostra empresa de Prevenció de Riscos Laborals (P.R.L.), que coneix les vostres circumstàncies específiques.

Addicionalment, el Col·legi us adjunta quatre documents més:

 1. Recomanacions del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, CRLC (integrat per patronals, sindicats i diversos Departaments de la Generalitat) sobre que fer respecte els tests de coronavirus a les empreses. Podeu descarregar-lo aquí: icon Test COVID 19 a empreses - CRL 2020-05-18
 2. El CRLC també ha consensuat el 12 d'abril, un document de Recomanacions per a empreses i persones treballadores per l'efecte del coronavirus SARS-CoV-2, clicant aquí: Recomanacions a empreses i treballadors - CoronaVirus.
 3. Teniu a la vostra disposició una "Guía de buenas prácticas en los centros de trabajo frente al COVID-19" elaborada pel Ministeri de Sanitat (actualitzada el 11 d'abril), clicant aquí: Guia Bones Pràctiques COVID-19 Centres de Treball.
 4. Elaborat pel CCAM, la GUIA DE BONES PRÀCTIQUES I PROTOCOL DIRIGIDA A L'ACTIVITAT COMERCIAL EN ESTABLIMENTS FÍSICS

 

2. ELS AVALS ICO PER A PIMES I AUTÒNOMS
Cerquen garantir la liquiditat de PIMES i autònoms. El Govern d'Espanya va parlar de fins 100.000 milions €, però de moment s'ha aprovat tres trams de 20.000 milions, dels que 40.000 son per a PIMES. Podeu veure tota la informació al BOE de cadascun dels trams clicant als respectius hipervincles.  1er tram: publicat 26 de març     2on tram: publicat 11 d'abril     3er tram: publicat 6 maig    4rt tram: aprovat 19 de maig

 • Qui dona els préstecs: s'han de demanar a les entitats bancàries
 • Quin és l'ajut: aval de l'Estat a través del ICO per a nous préstecs i la seva renovació.
 • Que poden finançar aquests crèdits: necessitats de tresoreria fruit del pagament de nòmines, compres, pagament de crèdits, impostos...
 • Garantia dels avals: 80% dels préstecs per a PIMES / autònoms, i 70% per a nous préstecs de la resta d'empreses (60% si és una renovació)
 • Data límit: es pot demanar fins el 30 de setembre del 2020
 • Termini: 1 a 5 anys
 • Tipus d'interès: el fixarà el banc segons les seves pròpies condicions, però sempre atenent a l'emergència de la situació i no sent superior a l'tipus d'interès que venia oferint fins ara.

El Banc Sabadell, partner del JORGC, ja posa a disposició dels col·legiats aquestes línies de préstecs avalats, podeu veure-ho a la web del JORGC clicant aquí: préstecs aval ICO BS.

 

3. AJORNAMENT EN EL PAGAMENT D'IMPOSTOS & QUOTES DE LA SEGURETAT SOCIAL

a) Ajornament d'un mes els tributs previstos del 20 d'abril per a empreses fins 600.000 € de facturació

Aprovat el 14 d'abril, es passa el termini del pagament de l'IVA, retencions d'IRPF del primer trimestre i l'impost de societats fraccionat a compte del 20 d'abril al 20 de maig.

b) Moratòria de 6 mesos amb un interès del 0,5% per al pagament de quotes d'empreses i autònoms (subjecte a certes condicions).

c) Aplaçament dels deutes amb la Seguretat Social fins el 30 de juny (amb un interès excepcional del 0,5%)

d) Impost sobre Societats: s'estableix l'opció extraordinària per fer el pagament fraccionat que preveu l'article 40.3 LIS, l'import està en funció de la base imposable per alscontribuents que no hagin optat per aquest mitjançant declaració censal en febrer de 2020, ja que a l'ésser inhàbil l'últim dia d'aquest mes no van poder exercitar-la fins al dia 2 de març, per entitats el període impositiu coincideixi amb l'any natural.

4. AUTÒNOMS: PRESTACIÓ PER CESAMENT D'ACTIVITAT
Al comunicat del JORGC del 20 de març, ja vàrem explicar les seves característiques bàsiques: prestació equivalent al 70% de la base reguladora (661 €) per haver cessat activitat, o tenir una caiguda de la facturació superior al 75% al mes anterior comparat amb el promig del semestre anterior (més detalls a la web del JORGC clicant aquí).

Ara bé, cal indicar que si es demana la prestació al mes d'abril, s'hauria de comparar les vendes de març contra el període de setembre - febrer 19; i això faria difícil acreditar la disminució del 75% de vendes, perquè la 1ª meitat de març encara estàvem oberts.

La solució pot ser la següent: demanar l'ajunt el mes de maig. Ja que: al Reial Decret aprovat pel govern (11/2020 d'1 d'abril), es dóna una nova redacció a l'article on s'establia l'ajuda als autònoms, afegint: "8. El reconeixement de la prestació regulada en aquest article es pot sol·licitar fins a l'últim dia del mes següent a què es va produir la finalització de l'estat d'alarma".

Per tant, com l'estat de alarma està vigent durant abril, la sol·licitud de prestació es podrà sol·licitar fins el 31 de maig de 2.020. I com es compara el mes anterior a la sol·licitut, en aquest cas el mes de referència ja serà abril, el qual estarà ja amb les vendes totalment afectades i per tant un 75% per sota del promig del semestre anterior (que passaria a ser octubre-març 2020).

A la web hem afegit un arxiu en el que es detalla les activitats, classificades pel seu CNAE, que es consideren obligades a tancar.

Respecte la possible tornada a l'activitat del dia 11 de maig, la reobertura és compatible con la prestació que poden rebre els autònoms amb cessament d'activitat o caiguda del 75% d'activitat, i amb la suspensió de les cotitzacions. Si es decidís reobrir, caldria informar al SEPE (Servicio de Empleo Público Estatal).

Respecte als ajuts que va proposar la Generalitat de Catalunya, el seu termini de presentació va ser del 6 d'abril al 5 de maig de 2020 a la web del Departament de Treball, clicant aquí.

 

5. EMPRESES: TRAMITACIÓ DELS "ERTE"
Al comunicat del JORGC del 20 de març, ja vàrem parlar de les noves alternatives generades per la nova legislació respecte als ERTES (suspensió temporal d'ocupació). Més detalls a la web del JORGC clicant aquí. Recordem que el COVID-19 passava a ser una causa de força major quan el tancament venia imposat per llei, o si s'havia tancat per casos de contagi demostrats i quarantena.

Afegim ara una informació rellevant: des del 13 de maig, aquests ERTEs ja poden durar més enllà del període de la situació extraordinària del COVID, i ara poden arribar fins (de moment) el 30 de juny com data màxima. El mateix passa amb la suspensió de les cotitzacions de la Seguretat Social, que en un ERTE total permeten que l'empresa no pagui les quotes de la Seguretat Social durant el període del ERTE si te menys de 50 empleats; i si te 50 o més treballadors, aleshores només paga un 25% de les quotes.

Quan es pugui fer una recuperació parcial de l'activitat, es passa a una situació de força major parcial fins al 30 de juny, havent de reincorporar a les persones treballadores necessàries per al desenvolupament de la seva activitat, primant els ajustos en termes de reducció de jornada. Les empreses han de comunicar a l'autoritat laboral i als SEPE la renúncia total o parcial a l'ERTO en el termini de 15 dies. I pel que fa a les cotitzacions de la Seguretat Social, quedaran exonerades:

 • Personal que torna al treball: 85% al ​​maig i 70% al juny ( 60% i 45%, respectivament si l'empresa tenia més de 50 treballadors a finals de febrer).
 • Personal que continuï en el ERTE: 60% al maig, 45% al ​​juny (45% i 30% respectivament a les empreses de més de 50 treballadors).

Aquesta és una guia explicativa sobre com realitzar les modificacions en els ERTO presentats i un esquema amb un quadre de variacions de les diferents possibilitats que es poden realitzar a la incorporació als treballadors: http://www.sepe.es/HomeSepe/COVID-19/informacion-empresas.html

Donat que la mesura cerca la defensa de l'ocupació, serà condició necessària mantenir aquests llocs de treball durant els 6 mesos posteriors a la reanudació de l'activitat, a comptar a partir de la data de represa de l'activitat, entenent per tal la reincorporació a la feina de persones afectades per l'expedient, tot i que aquesta sigui parcial o només afecti part de la plantilla.

Aquest compromís es vulnera si s'acomiada a qualsevol persones afectada per aquests expedients (sense incloure acomiadament disciplinari procedent, dimissió, mort, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa,etc) i no és aplicable en empreses en risc de concurs de creditors. Si hi ha incompliment s'ha de reintegrar les cotitzacions exonerades, amb el recàrrec i els interessos de demora corresponents.

Veieu el detall d'aquestes mesures al BOE clicant aquí: Real Decreto-ley 18/2020, de 12 de mayo, de medidas sociales en defensa del empleo.

 

Apart d'aquests ERTEs per força major, recordeu que es poden demanar els ERTEs per causa del descens d'activitat fruit del COVID-19 (per causes objectives: econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció), però amb el procediment habitual i la continuació del pagament de les quotes a la Seguretat Social. Es podran demanar fins el 30 de juny, a l'empara de l'art. 23 de RDL8 / 2020. Es permet la tramitació d'un ERTO per causes objectives mentre estigui vigent un ERTO per força major; en aquest cas, la seva data d'efecte es pot retrotreure a la data de finalització de l'ERTO per força major.

 

Tramitació
En tot cas, s'ha aclarit notablement el procediment per tramitar aquests ERTEs, que l'administració, desbordada, ha passat a la pròpia empresa. Resumint molt, és l'empresa la que ha de presentar la sol·licitud de prestacions per als treballadors davant del SEPE, en nom d'aquests, obtenint prèviament el seu consentiment i usant una plantilla especial que podeu descarregar-vos aquí: icon PLANTILLA PRESENTACIÓ ERTE A SEPE - Coronavirus

Addicionalment, ha donat un termini molt curt de 5 dies per presentar aquesta informació (que en el cas dels ERTEs presentats abans del 28 de maig significa com màxim el 3 d'abril).

Aquest procediment és tant per als ERTEs per força major com per a causes econòmiques o productives. Per a més detall, veieu el Real Decret-Llei 9/2020, de 27 de març, de mesures a l'àmbit laboral per pal·liar els efectes del COVID-19 (cliqueu aquí).

 

6. QUOTA DE LASEGURETAT SOCIAL I PAGAMENT AUTÒNOMS MES D'ABRIL

En general hi ha una moratòria de 6 mesos amb un interès del 0,5% per al pagament de quotes d'empreses i autònoms (subjecte a certes condicions).

Empreses que han presentat ERTE per força major

Només han de pagar la part proporcional de la cotitzacions del mes de març dels treballadors afectats per aquest ERTO (entre l'1 i el 15). La resta de seguretat social no es paga ja que els treballadors estan en ERTO. L'import que s'ha de pagar ('1 a l'15 de març) es pot pagar com habitualment es fa, o hi ha la possibilitat de pagar de forma ajornada (6 mesos), amb un interès de l'0,5%; és obligatori pagar la quota obrera, perquè no es pot ajornar.

Empreses que han mantingut la seva activitat (que no han presentat ERTO).

Poden sol·licitar l'ajornament de la quota de la seguretat social del mes de març (que es paga a l'abril) a un interès reduït de l'0,5%. Aés obligatori pagar la quota obrera, perquè no es pot ajornar. Cal veure encara que passarà alb les quotes del mes d'abril (les que es paguen el 31 de maig).

A aquestes empreses posteriorment us informarem de què es pot fer amb la seguretat social del mes d'abril que es paga al 31 de maig.

Quota d'autònoms.

Si es tracta d'un autònom a què li hem presentat la sol·licitud d'ajuda per cessament d'activitat la seguretat social NO hauria de cobrar la quota del mes d'abril (que es paga el 30 d'abril) i si la cobra, procedirà d'ofici a la seva devolució.

Si es tracta d'un autònom que NO té dret a la sol·licitud d'ajuda per cessament d'activitat, poden demanar un ajornament de la seguretat social a un tipus d'interès de l'0,5%.

 

7. LÍNIA DE PRÈSTECS EN CONDICIONS PREFERENTS DEL ICF  & AVALS D'AVALIS

El govern català, ha aprovat una línia de préstecs en condicions preferents. Podeu veure les seves bases clicant aquí. Es tracta d'ajuts en forma de bonificació fins un màxim del 100% dels interessos d'un prèstec concedit pel 'Institut Català de Finances (ICF) pel finançament de projectes d'inversió i circulant. Hi hauran convocatòries que concretaràn quins podran ser els beneficiaris 

I a inicis d'abril la Generalitat va desenvolupar una línia ICF-Avalis Liquiditat d'avals especials per facilitar finançament i liquiditat a les empreses catalanes afectades per la crisi del coronavirus. S'ha de tramitar via entitats financeres habituals. Caraterístiques:

 • aval del 100% per 'Avalis de Catalunya,
 • termini màxim del préstec: 5 anys (1 any de carència)
 • tipus màxim i la comissió d'aval queda en EUR + 3% (tipus 2,35% + 0,65% comissió aval)
 • Import prèstec: entre 50.000 € i el 1.000.000 €.
 • Sense comissió d'obertura ni d'estudi (prestec i aval) ni de cancel·lació (només aval)
 • Condicions d'accès: mantenir la plantilla i els compromisos de pagament, no aplicable a cancel·lar altres línies de finançament (però sí a pagar quotes de préstec corrents

Més informació a la web del ICF - Institut Català de Finances clicant aquí

 

8. LIMITACIONS A L'ACOMIADAMENT PER CORONAVIRUS
El Real Decret Llei 9/2020, de 27 de març, de mesures a l'àmbit laboral per pal·liar els efectes del COVID-19 (cliqueu aquí) no prohibeix l'acomiadament d'empleats per causa productiva, econòmica o tècnica derivats d'ell. El que si que fa és que passin a ser considerats improcedents, i no podran ser considerats procedents.

 

9. SUBVENCIONS DEL CCAM PER A EMPRESES DE COMERÇ, ARTESANIA, SERVEIS I MODA (ja exhaurides)

El dijous 30 d'abril, a les 00 hrs, el CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya) va convocar les seves subvencions, adaptades especialment a l'impacte que està tenint el Covid-19 amb el tancament dels comerços o la dràstica reducció de negocis de la majoria de tallers, artesans, etc. La línia està dotada amb 9 milions de €

Les sol·licituds es poden presentar per mitjans telemàtics a través del Canal Empresa, al web del CCAM, o del Departament d'Empresa i Coneixement juntament amb la documentació que es requereix en cada cas. El termini de presentació finalitza el 31 de desembre, però tenint en compte que els ajuts es concediran per ordre de sol·licitud i fins que s'esgoti el pressupost, s'estan esgotant amb molta rapidesa [NOTA: el mateix dia 30 es va tancar la recepció de sol·licituds per a la línia de comerç, ja que el pressupost es va esgotat en qüestió d'hores; i el dia 8 es va tancar la línia de Comerç].

IMPORTANT: reviseu qui pot ser beneficiari, requeriments, les despeses subvencionables, imports de la subvenció i documentació a presentar descarregant-vos aquest document, únicament si sou col·legiats i us heu identificat amb el vostre nom d'usuari i el vostre password per entrar a aquesta pàgina:

icon SUBVENCIONS DEL CCAM – COVID 19 PER A EMPRESES DE COMERÇ, ARTESANIA, SERVEIS I MODA

Alternativament podeu consultar les bases de les subvencions al Diari de la Generalitat clicant aquí.

RESUM DE LES LÍNIES MÉS RELLEVANTS

a) COMERÇ(esgotada el mateix dia 30) per detallistes amb suspensió de l'activitat o decrement de la facturació de com a mínim d'un 70% a març i abril respecte a l'any anterior.
• Subvenció de qualsevol actuació per a la reactivació del negoci
• Fins un 100% amb un topall de 2.500 €

b) LOCALS COMERCIALS: (esgotada  a mitjans de maig) per a botigues de 10 anys que reformin el local, o per a empreses de comerç, artesania, serveis i moda que recuperin un local buit o obrin
• Fins un 50%, topall de 5.000 €
• Incompatible amb la de Comerç

c) ARTESANIA(esgotada el dia 8 de maig) per autònoms i empreses del Repertori de famílies d'oficis artesans amb suspensió de l'activitat o decrement de la facturació de com a mínim d'un 70% a març i abril respecte a l'any anterior.
• Subvenció de qualsevol actuació per a la reactivació del negoci
• Fins un 100% amb un topall de 2.500 €
• Incompatible amb la de comerç

 

 10. ALTRES MESURES

Aprovades el 31 de març.

a. En general hi ha una moratòria de 6 mesos amb un interès del 0,5% per al pagament de quotes d'empreses i autònoms (subjecte a certes condicions).

b. Aplaçament dels deutes amb la Seguretat Social fins el 30 de juny (amb un interès excepcional del 0,5%).

c. Permetre la disposició dels plans de pensions durant 6 mesos en cas de veure's afectat per un ERTE o per cessament d'activitat

d. Ampliar a tres meses la moratòria de les hipoteques per a la compra de la residència habitual

Aprovades el 21 d'abril

a. Moratòria de l'pagament de la Renda en relació amb els contractes d'arrendament diferents del local de negoci per als que pateixen suspensió d'activitat per l'Estat d'Alarma extraordinàries dificultats o que la reducció de la facturació del mes natural anterior a què se sol·licita el ajornament sigui, al menys, d'un 75 per cent, en relació
amb la facturació mitjana mensual de l'trimestre a què pertany dit mes del 2019.

 • s'aplica a arrendataris que siguin autònoms o PIMEs
 • mentre duri l'estat d'alarma i les seves pròrrogues, i es podrà estendre fins un màxim de 4 mesos si el termini fos insuficient
 • aplicació automàtica, si l'arrendador és una entitat pública o un gran tenidor (persona amb més de 10 immobles urbans)
 • la renda s'ajornarà -sense interessos- durant un termini de 2 anys desde la fi de l'afectació de COVID-19, mitjançant el fraccionament de les quotes en
  un termini de dos anys, des de la fi de les circumstàncies extraordinàries o la fi dels quatre mesos dalt indicats.
 • no es podrà sol·licitar si voluntariament es pacta altres condicions o rebaixa del lloguer.
 • termini per fer la sol·licitud: fins el 20 de maig
 • es pot usar la fiança per pagar el lloguer, i l'arrendatari tindrà 1 any per a reposar la fiança (o fins a la fi de l'contracte si això passa abans).

b. Es suspenen els terminis en l'àmbit d'actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

 

 

11. ASSESSORAMENT DEL JORGC & CONSULTES
Continuem posant-nos al vostre servei, en especial les seves Assessories Laboral ( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la ) i Fiscal (ana.medrano@@jorgc.org, Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la ).

A la web del JORGC teniu a la vostra disposició les dades de contacte amb tots els departaments del Col·legi, clicant aquí.

Us preguem en tot cas que tingueu en compte que en aquest moments, hi ha una saturació molt forta de consultes procedents de moltes empreses i professionals, i que també no tots els procediments estan encara clars administrativa o legalment; per la qual cosa la resolució en detall de cada consulta pot demorar-se una mica més de l'habitual.