Àrea col·legiats

Notícies

EL COL·LEGI, CONTRA LA LIMITACIÓ ALS PAGAMENTS EN EFECTIU

Noticies - Noticies JORGC

Molt probablement haureu sentit o llegit als mitjans de comunicació la intenció del govern espanyol de reduir l'actual límit de pagament en efectiu en les transaccions comercials des dels vigents 2.500 € fins a només 1.000 €.

Tot i que la mesura no és encara efectiva, la intenció del Ministeri de Hisenda és aplicar-la dins d'un paquet de mesures en la lluita contra el frau fiscal, molt especialment en l'IVA.

Des del Col"legi volem expressar la nostra ferma i total oposició a l'entrada en vigor d'aquesta mesura, amb la certesa de que aquesta reducció del límit de pagament en efectiu afectarà negativament al consum de joieria, rellotgeria, orfebreria i gemmologia en un moment al qual la recuperació no s'ha consolidat. Com exemple d'aquesta oposició activa, el Pressident del Col·legi, Sr. Alex Riu, ha escrit una columna d'opinió al diari econòmic "EXPANSIÓN" (dia 16 febrer de 2017):

 alt

 

Són ja vàries les representacions de diversos sectors i patronals que s'han manifestat en contra d'aquest canvi. Des del JORGC volem remarcar que:

a) Si la mesura en general és perniciosa al afeblir el comerç, en un sector com el nostre on el valor del producte és elevat, encara dificulta més el consum de joies i rellotges

b) Aquest límit seria el més baix de tot Europa, juntament amb França, evidenciant per tant l'absència d'un marc únic en matèria fiscal dins a la Unió Europea

c) Tot i la irreversible tendència cap als mitjans de pagament electrònics, deslegitima el poder de decisió dels consumidor a l'hora d'escollir la seva preferència en el medi pagament, generant desconfiança.

d) La experiència en altres casos revela que un límit tan baix no només afecta a la baixa al consum, sinó que resulta en l'efecte contrari al desitjat: un frau més gran, ja que algunes operacions passen a ser completament opaques. A Itàlia, per aquest motiu juntament amb un efecte de desplaçament de vendes a països veïns (per exemple a Àustria, que no te cap límit de pagament), fa un any que van anul•lar aquest límit i ho van tornar a apujar fins als 3.000 €.

El col•legi recolza i recolzarà les politiques en el combat del frau fiscal com a lluita contra la competència deslleial que suposa aquesta pràctica. Tanmateix exercirà una clara oposició contra aquest canvi i la farà palesa davant de les diferents administracions públiques, com farà amb totes a aquelles mesures que entengui afectin negativament l'activitat econòmica dels col•legiats en el seu exercici professional.

Igualment, el JORGC va invitar durant el mes de gener als seus col•legiats a sumar-se explícitament a la seva petició de que es retiri aquest canvi i es mantingui l'actual límit de 2.500 € de pagament en efectiu,