Àrea col·legiats

Laboratori

Les 4 C's

Pas previ: com es defineix un diamant davant d'un consumidor? (normativa ISO)

Al 2015 s'ha aprovat una molt interessant normativa ISO, que afecta al món de la joieria. Aquesta normativa neix per donar resposta al cada cop més important pes dels diamants sintètics i dels diamants tractats, fruit dels recents desenvolupament tecnològics. I amb ell, la preocupació de la indústria de que el consumidor sigui confós respecte al que realment compra sota la denominació "diamant"; interessa als joiers i als majoristes de diamants interessa que el consumidor tingui la informació adequada per a fer la compra.

Per a solucionar això, s'ha elaborat aquesta norma ISO (basada en la nomenclatura CIBJO), definint uns standards de nomenclatura que permetin això, amb claredat i en una forma homogènia a tots els països.

Us adjuntem la normativa en el fitxer adjunt ( icon NORMATIVA ISO DIAMANTS 2015 que podeu descarregar-vos únicament com col·legiats ja identificats prèviament a la web), i al mateix temps us resumim els tres punts més destacats:

1. "Diamant". A seques, sempre es referirà a diamants natural i no tractats. També es pot fer servir la nomenclatura "diamant natural"

2. "Diamant tractat". S'usarà per diamants que hagin estat manipulats de qualsevol manera (excepte, òbviament, el tallat, polit i neteja). No és acceptable la nomenclatura "diamant natural tractat". Pot complementar-se amb una descripció no ambigua, i sense abreviatures, dels tractaments usats. Els tractaments que s'han d'indicar són:

a. Recobriment
b. Farcit de fractures
c. HPHT
d. Irradiació
e. Templat / recuit
f. Perforació laser
g. Colorejat
h. Vernisat

3. "Diamant sintètic / diamant creat o desenvolupat a laboratori". Diamant d'origen artificial. No s'accepta l'abreviatura "lab" per laboratori. No es pot substituir parts de la definició per abreviatures, i no s'accepten adjectius com "natural, genuí, autèntic, cultivat, etc".

 Des del Col·legi, animen a tots els professionals i empreses a orientar als consumidors i clients, usant estrictament aquesta nomenclatura i la fixada per la normativa de la CIBJO en les seves vendes de diamants i altres pedres precioses i les de peces de joieria o rellotgeria amb pedres precioses. Us adjuntem un exemple de rotulacio per informar als vostres clients del vostre compromís en el respecte terminògic gemmològic (document cortesia del col·legiat 0177, Sr. Carles Baguena): icon Compromís Terminologia Gemmologica

alt

 

Per cortesia de l'empresa FACET Diamonds, us reproduïm una breu descripció de les característiques que defineixen un diamant.

1ª C: TALLA (CUT)

altLa bellesa d'un diamant depèn del reflex de la llum. La forma més comuna és la talla brillant, que té 58 facetes.

El diamant es talla en una primera fase tallant-lo a favor de les vetes o bé serrant en contra d'aquestes.

Només el diamant talla al diamant, de manera que la serra es recobreix amb una pasta d'oli i pols de diamants. Una a una es van polint les facetes fins a descobrir tot el foc que tanca en el seu interior.

2ª C: COLOR (COLOUR)

Diamants bruts de diferents colors. Encara que la majoria de diamants semblen no tenir color, gairebé sempre tenen un suau to. Les pedres incolores són molt escasses i preuades.

L'esquema d'equivalències entre diferents escales de colors és la següent:

G.I.A C.I.B.J.O. SCAN
D BLANC EXCEPCIONAL RIVER
E
F BLANC EXTRA TOP WELLESTON
G
H BLANC WELLESTON
I BLANC TÈNUE TOP CRISTAL
K CRISTAL
L BLANC LLEUGERAMENT TINTAT
J TOP CAPE
M TINTAT CAPE
N

 

3ª C: PES (CARAT)

altLa grandària d'un diamant s'amida en quirats. Si bé tots els diamants són escassos, els de major grandària solen ser els més preciosos i valuosos. Un quirat equival a 0,2 gr...

FACET ha desenvolupat unes taules d'equivalències entre pes i quirats.

BRILLANT
PRINCESA
BAGUETTE
PERILLA
NAVETTE
OVAL
OCTOGONAL

 

4ª C: PURESA (CLARITY)

En gairebé tots els diamants es poden apreciar minúscules característiques sota una lupa de deu augments. Quantes menys característiques s'observin, major és el seu valor. Taula explicativa dels graus de puresa:

GRAUS DE PURESA

REGLES I.D.C. (INTERNATIONAL DIAMOND COUNCIL)

LOUPE - CLEAN
(IF)

A un diamant se l'anomena 'Loupe Clean' (net a la lupa de 10x), quan després d'haver estat estudiat per un expert amb lupa de 10x i il·luminació adequada, no s'han trobat característiques internes.
Això significa que el diamant no conté cap característica interna més visible que un punt diminut de 5 micrones i lluentor interna.

VVS 1 - VVS 2

Molt petites característiques que poden trobar-se molt dificilment o dificilment amb lupa de 10x. La grandària, la posició i el nombre d'elles, determinarà la diferència entre VVS 1 i VVS2.

VS 1 - VS 2

Molt petites característiques que poden trobar-se amb mitjana dificultat amb lupa 10x. La grandària, la posició i el nombre d'elles determina la diferència entre VS 1 i VS 2..

Si 1 - Si 2

Petites característicques internes molt fàcils de trobar amb lupa de 10x. La grandària, la posició i el nombre d'elles, determinarà la diferència entre Si 1 i Si 2.

I 1 - I 2 - I 3

Característiques internes grans i/o freqüents que es veuen facilment a primera vista i reduïxen la lluentor del diamant.