Àrea col·legiats

Laboratori

Laboratori gemmològic

Que es?

Es el laboratori del Col.legi de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya, reconegut per CIBJO (World Jewellery Confederation - Confederació Internacional de Joieria) en el qual es realitzen certificacions de qualitat de les gemmes precioses.

Diferents tipus de serveis

1.  Informes de graduació de diamants
Document que informa de l'autenticitat del diamant, si es natural o sintètic, i que valora les 4 Cs: color, puresa, pes i talla (indicant d'aquesta les proporcions exactes i les mides). Addicionalment pot descriure algun tret característic del diamant (faceta extra, etc).

NOTA IMPORTANT Al 2015 s'ha aprovat una normativa ISO per donar resposta al cada cop més important pes dels diamants sintètics i dels diamants tractats. I amb ell, la preocupació de la indústria de que el consumidor sigui confós respecte al que realment compra sota la denominació "diamant". Definex exactament com anomenar un diamant segons els casos (veure més abaix informació al respecte - apartat nomenclatura gemmològica-, i també la subsecció "Les 4 Cs" dàquesta pàgina)

 

2.  Informes de graduació de gemma de color
Document que informa de l'autenticitat de la gemma, si es natural o sintètica, l'espècie mineralògica i/o varietat gemmològica, i el color, pes i talla (amb les proporcions).Addicionalment pot descriure algun tret característic. No és referència el seu lloc d'origen o jaciment.

En el cas de gemmes muntades, en lloc del certificat, es pot sol·licitar un informe que indicará quina gemma és i si és natural o sintètica -sempre que les limitacions de la muntura ho permetin.
 

3.  Pre-informes de diamants.
Carpet on consta el pes, color i puresa aproximades, més alguna observació si escau.
 

4.  Duplicats de informes.
Emetre un copia de un informe de graduació.

5.  Re-precintats.
Tancament del diamants o de la gemma de color dels que s'ha fet prèviament un informe de graduació

6.  Controls color i / o puresa  de diamants.
Quant només és sol·licita una d'aquestes dades.

 

Qui el pot utilitzar ?

Tothom que ho desitgi, esta obert al públic.

Com es fa?

S'han de portar només les gemmes, sense cap tipus de muntura.

Documentació que cal presentar ja sigui per entregar o recollir les gemmes:

  • Particulars: D.N.I. de la persona portadora.
  • Empreses: D.N.I. de la persona portadora i acreditació de la empresa.

On es fa?

C/ Brusi ,45 baixos
08006 Barcelona

Tel 932170516 Fax 934397813
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Horari:

  • de dilluns a divendres de 9h a 14.30 h
Horari d'estiu

de l'1 de juliol al 31 agost
de dilluns a divendres de 8h a 14.30h

Tancat per vacances tres setmanes d'agost (consulteu dates a recepció).

 

Informació sobre la nomenclatura gemmològica

El JORGC exigeix als seus col·legiats el respecte a la correcta nomenclatura gemmològica, que te com standard els "Bluebooks" de la CIBJO. El Col·legi anima a tots els professionals i empreses a orientar als consumidors i clients, usant estrictament aquesta nomenclatura en les seves vendes de de peces de joieria o rellotgeria.

S'adjunta un exemple de rotulacio per informar als clients del compromís en el respecte terminògic gemmològic, per cortesia del col·legiat 0177, Sr. Carles Baguena):

alt

a) GEMMES MODIFICADES: s'adjunta informació al respecte  icon GEMMES MODIFICADES - nomenclatura CIBJO

b) DIAMANTS: al 2015 s'ha aprovat una molt interessant normativa ISO per donar resposta al cada cop més important pes dels diamants sintètics i dels diamants tractats. I amb ell, la preocupació de la indústria de que el consumidor sigui confós respecte al que realment compra sota la denominació "diamant". Definex exactament com anomenar un diamant segons els casos. Per exemple, "Diamant" a seques, sempre es referirà a diamants natural i no tractats.

Us adjuntem la normativa completa en el fitxer adjunt (icon NORMATIVA ISO DIAMANTS 2015 que podeu descarregar-vos únicament com col·legiats ja identificats prèviament a la web), i al mateix temps us resumim els tres punts més destacats:

1. "Diamant". A seques, sempre es referirà a diamants natural i no tractats. També es pot fer servir la nomenclatura "diamant natural"

2. "Diamant tractat". S'usarà per diamants que hagin estat manipulats de qualsevol manera (excepte, òbviament, el tallat, polit i neteja). No és acceptable la nomenclatura "diamant natural tractat". Pot complementar-se amb una descripció no ambigua, i sense abreviatures, dels tractaments usats. Els tractaments que s'han d'indicar són:

a. Recobriment
b. Farcit de fractures
c. HPHT
d. Irradiació
e. Templat / recuit
f. Perforació laser
g. Colorejat
h. Vernisat

3. "Diamant sintètic / diamant creat o desenvolupat a laboratori". Diamant d'origen artificial. No s'accepta l'abreviatura "lab" per laboratori. No es pot substituir parts de la definició per abreviatures, i no s'accepten adjectius com "natural, genuí, autèntic, cultivat, etc