Àrea col·legiats

Àrea premsa

Sopar dels Patrons i Guardons JORGC

Sopar dels Patrons i Guardons JORGC

Amb motiu del Sopar dels Patrons, el JORGC premia els millors i més reconeguts professionals del sector de l'any 2013

 

 

EL CONSELLER D’INTERIOR, RAMON ESPADALER, PRESIDEIX EL LLIURAMENT DELS PREMIS DEL COL·LEGI DE JOIERS, D’ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA 

 

El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) va lliurar ahir a la nit els Guardons JORGC 2013, durant el tradicional Sopar dels Patrons del sector, Sant Eloi, Santa Llúcia i Santa Gemma, celebrat al restaurant La Font del Lleó de Barcelona. El sopar, presidit pel conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, va comptar amb la presència de representants d’institucions catalanes i de les empreses del sector.

El president del JORGC, Francesc Fayos, després de donar la benvinguda als assistents i en especial als 23 nous col·legiats del 2013, va agrair especialment el suport dels patrocinadors del sopar i dels guardons, Inhorgenta Munich i Cunill Orfebres. Així com també a Banc Sabadell, Catalunya Caixa, Grupo Duplex, Agrolimen, Bagués Masriera, Rabat, Facet, i NVRIA RVIZ.

Lliurament dels premis

Abans de l’inici del sopar va tenir lloc el lliurament dels guardons corresponents a l’any 2013. S’ha atorgat el premi Guardó JORGC i un premi per a cadascuna de les sis seccions en les que s’agrupen els col·legiats del JORGC.

Els premiats en aquesta edició han estat:

- Guardó JORGC: Ramon López Vergé i Rafel Carbonell Pujol

- Guardons de les Seccions:

$1o    JORGC Comerç: Josep Solanes 

$1o    JORGC Disseny: Félix Llorente

$1o    JORGC Gemmologia: Tomàs Torrents

$1o    JORGC Artesans: Antoni Vinuesa i Sentís 

$1o    JORGC Fabricants: Ramon Joiers 

$1o    JORGC Rellotgeria: Manel Alabart 

Francesc Fayos i Bassaganyes, president del JORGC, ha lliurat el Guardó JORGC 2013,  a Ramon López Vergé en representació de la firma de joieria D’Or, en reconeixement a la seva trajectòria.

Els responsables de fer lliurament dels premis sectorials han estat: Roman Pallarés (president de la secció de Comerç), Ricard Domingo(president de la secció de Dissenyadors i Creatius), Glòria Serra (vicepresidenta de la secció de Gemmologia), Josep Mª Martí (president de la secció de Rellotgeria), Josep Cayellas (president de la secció d’Artesans), Miquel Cunill (president de la secció de Fabricants).

GUARDONATS

1.- Guardó JORGC – Ramón López Vergé i Rafel Carbonell Pujol

La Junta de Govern del JORGC ha concedit el seu màxim reconeixement a Ramón López Vergé i Rafel Carbonell Pujol per la seva trajectòria.

L’any 1964 va fundar el taller de joieria, D’or. El seu objectiu era captivar la societat catalana, gràcies al seu esperit innovador i les seves joies refinades i plenes de riquesa simbòlica.

Posteriorment, l’any 1974 van iniciar una col·laboració amb Elsa Peretti per a Tiffany & Co, que aviat esdevenir exclusiva.

L’any 2003 van decidir instal·lar-se al nou districte 22@, símbol de la innovació de Barcelona, en un nou edifici pensat i projectat per complir amb eficàcia la seva funció, per tal de mostrar la seva virtut: l’excel·lència.

2.- Guardó JORGC COMERÇ – Josep Solanes

El JORGC ha volgut premiar amb el Guardó JORGC COMERÇ a Josep Solanes per la seva tasca al capdavant d’una empresa centenària. Solanes Joier, compta amb dues generacions de joiers que s’han guanyat el respecte i la confiança dels clients de Reus. La seva localització com a ciutat turística, els ha ajudat a traspassar fronteres i obrir-se al món. 

El guardó d'aquest any de la secció comerç és un homenatge als valors tradicionals del sector joier: seriositat, honradesa, professionalitat i ofici. És també una declaració d’admiració  i un reconeixement dels valors necessaris al segle XXI: estètica, espai, gestió, promoció i projecció. Tots i cadascun d’aquests valors són i han estat superats tant per Josep Solanes i Maria com pels fills Josep Solanes i Maria del Mar, la segona generació.

3.- Guardó JORGC DISSENY – Félix Llorente

El JORGC ha guardonat Félix Llorente en reconeixement de la seva professionalitat com a creador. Dotar les peces d'ànima i de sentit i les apropa als seus principis, per a que deixin de ser mers adorns i esdevinguin petits objectes que faciliten una conversa silenciosa amb el món.

Va crear la seva firma fa 25 anys quan la seva formació el va dur a la decisió de muntar la seva pròpia botiga –taller, per així poder acostar-se al consumidor final i crear les joies en un mateix espai.

La primera pauta de Félix Llorente a l’hora de plantejar qualsevol disseny és: "No hi ha res creat per l'home que reflecteixi tant de nosaltres mateixos com la joieria i és que la joieria és l'art més proper a l'ànima, als sentiments més profunds."

Aquesta singularitat, unida a la qualitat en els materials i en la realització de les peces, és lo que las lleva al veritable luxe, a l'exclusivitat, a ser una “JOIA”.

4.- Galardón JORGC GEMMOLOGIA – Tomàs Torrents

El guardó JORGC 2013 de la secció de Gemmologia ha distingit Tomàs Torrents per la seva aportació al sector sent un dels pioners de la gemmologia a Espanya.

L’any 1968 va obtenir el Diploma de l’Associació Espanyola de Gemmologia, juntament amb el Fellowship de Gemmologia de Gran Bretanya. Posteriorment l’any 1972 la Universitat de Barcelona, institució de la qual va ser col·laborador, li van atorgar el títol de Gemmòleg amb lespecialització de Diamant.

Dos anys després, afegeix al seu repertori el Diploma d’Honor del Banc de València i la Medalla del Ministeri d’informació i turisme en la categoria d’alta joieria. L’any 1977 entra a formar part de l’Organisme Consultiu de la Presidència de la Generalitat. I als anys 80 li concedeixen el Diploma de Tallador de Pedres Precioses.  Al mateix temps, participa en totes les institucions del sector joier, com ho va ser el cas dels 50 Deixebles de Sant Eloi, on li va ser concedida la medalla al Mèrit.

Tomàs Torrents ha recorregut mig món a la recerca de les millor pedres-Extrem Orient, Afganistan, Pakistan, Brasil, Tailàndia i el Nord d’Àfrica-, viatges que ha narrat en incomptables conferències al voltant del món de la pedra preciosa arreu d’Espanya.

5.- Guardó JORGC ARTESANIA – ANTONI VINUESA I SENTIS

El JORGC ha lliurat el Guardó JORGC ARTESANIA a Antoni Vinuesa i Sentis per ser una persona activa, apassionada, emprenedora, generosa, perseverant i implicada en el sector.

Tot va començar l’any 1957 quan amb 13 anys va treballar com a aprenent al taller de Joan Prats Barrageig, al mateix temps que a les tardes anava a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona per aprendre l’ofici. Més endavant va treballar al taller d’en Joan Gaig Renter i a hores lliures feia feines per Octavi Sarda.

Transcorreguts 10 anys, es va establir pel seu compte amb el núm. 274. Als anys 80 va formar part de la junta del Gremi de Joiers com a vocal i posteriorment com a vicepresident 2º, al mateix temps que feia cursos a l’Associació Espanyola de Gemmologia, de diamant, gemmologia i a l’Escola de Gemmologia monogràfics sobre talles, color de les gemmes, entre d’altres.

A finals dels 90 va iniciar la seva etapa com a professor de l’Escola de Joieria del Gremi on va formar més de 50 professionals, tasca per la qual la Generalitat de Catalunya li va concedir el Diploma de Mestre Artesà l’any 2000.

Actualment jubilat, segueixformant part del JORGC on participa en conferències i exposicions, com la “Mostra de Disseny Català en Joieria”, “Certamen Internacional de Barnajoia” i “Renaixença de l’Or groc”.

6.- Guardó JORGC FABRICANTS – Ramon Joiers

El Guardó 2013 de la Secció de Fabricants del JORGC s’ha atorgat a Ramon Joiers per ser una joieria inquieta i innovadora. La firma es caracteritza per oferir als seus clients una joia sempre única, de qualitat i excel·lència, identificable pel seu disseny i frescor, adequada als gustos i desitjos de la dona contemporània.

La trajectòria de Ramon Joiers començar a Barcelona, ciutat plena d'inquietuds artístiques i creatives. La seva especialitat en l’elaboració de peces úniques de gran bellesa i qualitat, els va dur a conquistar mercats en els cinc continents mitjançant la creació de diamants i pedres semiprecioses d’or. En paral·lel van començar a gestar línies més comercials dotades del mateix glamour i segell de la marca.

La joia és la seva raó de ser i també ho és el tracte i la relació amb el client, fet que explica que cinc generacions hagin fet, més que socis, amics arreu del món.

7.- Guardó JORGC RELLOTGERIA – Manel Alabart

El JORGC ha volgut reconèixer amb el Guardó JORGC RELLOTGERIA a Manel Alabart pel seu alt nivell tècnic, fruit de l’experiència, l’estudi a l’Escola Verge de la Mercè i la dedicació, així com el seu amor per l’ofici de rellotger.

El seu coneixement tècnic li ha dut a disposar d’un laboratori rellotger de primer ordre que li permet  fer reparacions de marques rellotgeres d’alta gamma, amb un alt nivell d’eficàcia i seriositat.

El seu amor per l’ofici li ha permès compartir vivències, experiències i problemes amb altres empresaris del sector joier, així com ser nomenat President de l’ANPRE, una jove organització que vol aconseguir el reconeixement  d’aquest ofici.

 

EL JORGC – EL COL·LEGI OFICIAL DE JOIERS, D’ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA
El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) va ser el primer col·legi d'aquest sector que es va constituir com a corporació de dret públic del món, des que es va constituir en assemblea a l'octubre de 2002.

El model dels JORGC és pioner al mercat espanyol, hi ha servit que ha servit per marcar un camí que, amb posterioritat, altres comunitats autònomes.

Com a Col·legi professional, els seus objectius fonamentals són tres:


- Impulsar la transformació i pràctiques de les professions que agrupa en concordança a les noves demandes de la societat, garantint la seva qualitat.

- Defensar els drets i interessos dels seus afiliats davant institucions, autoritats i la societat en general.

- Donar serveis específics als seus col·legiats.

Els serveis que el JORGC ofereix són:


1. Un laboratori de metalls, reconegut per la Generalitat, amb la capacitat de contrastar (validar la llei de l'or i la plata amb un contrast-marcat de garantia). Solament n’hi ha un altre en tota Catalunya.

2. Un laboratori d'anàlisi gemmològic, reconegut pel CIBJO (Confederation of Internacional Boards of Jewelries Organization).

3. Una Escola JORGC de formació en tècniques de joieria, que també ofereix cursos a mida de les empreses i de gestió.

4. Servei d'assessoria fiscal i laboral.

5. Defensa jurídica en els casos de robatori amb violència.

6. Tramitació de documentació (per a expedients de consum, permisos d'armes, etc.).

 7. Representació sectorial davant els Cossos de Seguretat i organismes públics.

 8. Borsa de treball, a través de la seva pàgina Web.

9. Convenis específics amb diverses empreses líders en els seus sectors (banca, assegurances, advocacia, telecomunicacions), per a oferir millors condicions que les del mercat.

En la seva trajectòria de més d’una dècada, el JORGC s’ha consolidat com a entitat de representació col·lectiva i dotada de rellevància institucional. La institució ha aconseguit establir-se com un dels col·legis professionals catalans més actius, marc de referència del sector de la joieria a Espanya i pont de diàleg permanent entre l'Administració i els col·legiats.

Barcelona, 5 de desembre de 2013

Per a més informació:
INTERPROFIT
María Vidal/Patricia Coll

(  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la /  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )

Teléfono: 93 467 02 32