Àrea col·legiats

Àrea premsa

INFORME ANUAL DEL COL•LEGI OFICIAL DE JOIERS, D’ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA, JORGC - 2012

El sector a Catalunya no es resigna davant la crisi: després de 5 anys de retrocés del consum

MÉS DE LA MEITAT DELS NEGOCIS CATALANS DE JOIERIA I RELLOTGERIA APOSTEN PER LA INTERNACIONALITZACIÓ
I L’e-COMMERCE

$1·         El sector s’adapta a les noves necessitats dels consumidors apostant pel disseny i la innovació.

$1·         Per altra banda, el creixent pes del turisme de compres ha permès als grans establiments i als situats en zones turístiques mantenir el seu nivell de vendes. 

 

El sector de la joieria i rellotgeria a Catalunya va facturar a preus de venda al públic l’any 2012 per valor de 317 milions d’euros, un 16% menys que l’any 2011, segons xifres del Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC).

 

El sector, però, no es resigna i busca vies que li permetin recuperar la competitivitat. Entre les principals mesures que els fabricants catalans han posat en marxa destaca la comercialització per Internet, que passa a ser l’acció més destacada en més de la meitat del sector (59%) l’any 2012. El segon lloc l’ocupa l’exportació i les accions d’internacionalització que ja estan duent a terme més de la meitat dels negocis (55%).

 

El comerç detallista i els fabricants s’han adaptat intensament a les noves necessitats dels clients. Així, el sector aposta per nous dissenys i noves qualitats i materials (vidre, ceràmica, materials tèxtils...), amb peces de gran vistositat que li permetin oferir peces del gust del client a un preu menor. Els negocis treballen per millorar les seves línies d’explotació racionalitzant despeses.

El JORGC acompanya els seus col·legiats en aquests reptes de futur i per això sobretot potenciarà la formació a través de l’Escola JORGC i incrementarà les seves accions d’acompanyament en el procés d’internacionalització i e-commerce.

El turisme de compres, tendència de futur

El creixent pes de les compres del turisme internacional de Catalunya ha permès als grans establiments i als situats en zones turístiques mantenir el seu nivell de vendes.

De cara a l’any 2013, les previsions generals segueixen sent negatives, encara que millors que les d’aquest any. S’espera que el comerç perdi de mitjana aquest any un 8% de la seva facturació i continuï perdent pes encara que en menor proporció que l’any 2012. Pel que fa a fabricants i artesans, les previsions per a l’any 2013 agreugen la previsió de davallada fins el 18%. 

 

 

L’any 2012 es van registrar 283 delictes contra el sector, 5 per setmana

 

LA SINISTRALITAT A JOIERIES I RELLOTGERIES DE CATALUNYA ES REDUEIX LLEUGERAMENT L’ANY 2012, PERÒ AUGMENTEN ELS ROBATORIS AMB VIOLÈNCIA I INTIMIDACIÓ

 

$1§  Des de la posada en funcionament del Sistema d’Alerta Avançada per a joieries fa dos anys, gràcies a la col·laboració entre el JORGC i els Mossos d’Esquadra, s’ha començat a reduir la sinistralitat.

 

$1§  No obstant això, els atracaments i robatoris amb violència i intimidació registren un augment preocupant del 43% respecte a l’any anterior.

 

L’informe del Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) sobre sinistralitat al sector a Catalunya durant l’any 2012 conclou que el nombre de delictes es va reduir en un 2% respecte a 2011, passant de 288 delictes l’any 2011 a 283 l’any 2012. L’any 2011 va suposar un punt d’inflexió ja que, per primera vegada, es trencava la tendència creixent d’atacs contra el sector des del començament de la crisi. L’any 2012 ha continuat aquesta tendència a la baixa, tot i que amb una disminució mol lleu. 

 

A començaments de 2011, el JORGC va desenvolupar en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, un sistema d’alerta avançada que permet als establiments donar avís sobre comportaments presumptament delictius (modus operandi, sospitosos, vehicles...) o situacions de risc. Existeix, per tant, un protocol d’actuació i uns formularis específics per al sistema, que està funcionant des del mes de gener de 2011. L’eina està disponible a través de la pàgina web oficial del JORGC (www.jorgc.org) i els seus col·legiats poden utilitzar-la directament des dels seus telèfons mòbils, d’una forma ràpida i senzilla.

 

Creixen els robatoris amb violència

 

Malgrat la reducció de la sinistralitat per segon ant consecutiu, les xifres mostren dades preocupants com que cada setmana segueixen produint-se atacs contra 5 establiments de joieria i rellotgeria. 

 

Respecte a la tipologia, els delictes més habituals són els atracaments i els robatoris amb violència i intimidació, que registren, a més a més, un augment preocupant del 43%. 

 

Des del sector, a més de treballar sempre amb la perspectiva de la prevenció, se segueix lluitant per a castigar la delinqüència que ataca el sector i actuant en tots els àmbits possibles per a augmentar la seguretat i conscienciar la societat de la importància de la millora i perfeccionament del marc legal en matèria de seguretat. El JORGC insisteix en la necessitat de la millora del marc jurídic que protegeixi el sector, ja que l’actual redacció del Codi Penal és massa garantista per al delinqüent i deixa les víctimes en una posició de debilitat, especialment davant els fenòmens de multireincidència.

 

 

 

 

Per a més informació de premsa:
INTERPROFIT
Nerea Idoeta/Patricia Coll

 

(  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )

 

(  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la )

 

Telèfon: 93 467 02 32

 

 

 

 

 

 

 

El