Àrea col·legiats

Formació

Patrocini de l'escola

ES CERQUEN DEFENSORS DE LES FUTURES GENERACIONS DE JOIERS, RELLOTGERS I GEMMÒLEGS

Si voleu ser un dels amics i col·laboradors de l'Escola JORGC, des de 100 €, llegiu la informació adjunta o contacteu al al 93-272.62.60 o bé escriviu-nos a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

El 1992, el President de la Generalitat, Molt Honorable Jordi Pujol i Soley, va inaugurar les instal·lacions de l'Escola JORGC.

D'ença aleshores, la tecnologia en el disseny i fabricació ha experimentat un canvi radical als darrers 10 anys (soldadura laser, programes de prototipació per ordinador, disseny 3-D...), les limitacions pressupostàries han fet que la renovació de les seves instal·lacions i equipament hagi estat reduïda.

A Catalunya hi ha un correcte entramat d'institucions que formen als futurs joiers, orfebres, rellotgers i gemmòlegs.

Però per part del món empresarial, hi ha una queixa unànime: els actuals plans formatius queden sobretot en el nivell conceptual, sense penetrar en el coneixement de processos i tecnologies. Amb massa freqüència, les indústries i dissenyadors indiquen que els estudiants només dominen conceptes de disseny sense coneixement de les tècniques professionals o vinculació amb l'escalabilitat industrial.

L'Escola del JORGC va néixer precisament per a cobrir aquest "gap" o desfase entre el món de la teoria i l'aplicació pràctica. Els seus alumnes provenen a la seva majoria de les principals escoles i institucions de joieria catalanes, que cerquen el coneixement real i efectiu de la joieria. L'Escola JORGC es per tant la institució "natural" per a, amb ajut de patrocinadors, sponsors o simples simpatitzants.

¿Quin entorn competitiu viu el sector a Catalunya?

  • Una acceleradíssima destrucció de l'entramat industrial. De ser una indústria capdavantera fins els 60's, a l'actualitat el entramat d'empreses mitjanes i tallers està desapareixent. La manufactura pròpia, i fins i tot la dels països de la U.E., està sent reemplaçada per producte dels mercats emergents (Xina, India, Vietnam, Turquia...)
  • Un gradual descens del número de comerços, fruit d'una lògica reestructuració. En el període 2008-2010, s'estima que el 20% d'establiments detallistes ha cessat activitat


El futur del sector català ja no pot passar per un producte indiferenciat o competitivitat per costos, sinó per la creació de valor afegit, disseny, qualitat i creació de marca. Això significa que els futurs professionals han de conèixer les tècniques més avançades, de les quals el llistat adjunt és una molt petita mostra.

¿Per qué es demana el patrocini de amants de la professió, i de les institucions i empreses catalanes?

El Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) és nodreix pràcticament de quotes individuals dels seus 1.800 membres, ja que per la seva naturalesa d'entitat semi-pública no és finança amb contribucions d'empreses. Tampoc rep subvencions de les Administracions, malgrat la seva crítica situació.

Per tant, ha de demanar ajut a les empreses i amants de la joieria, rellotgeria i gemmologia per a cobrir aspectes tant importants com la inversió en estructura. Un grup de patrocinadors ja ha fet possible la readequació de les velles sales i espais de l'Escola. Però ara falta dotar aquest renovat espai de la tecnologia i equipament necessaris.

Remarquem que parlem de patrocinadors, ja que el JORGC aspira a que empreses i institucions que suportin l'aspecte més clau per al sector,la formació, puguin rebre certes contrapartides detallades al dossier de patrocini.